Aankomende oogst drukt sojaprijs

06-09 | |
De wereldwijde prijsindex voor sojabonen, International Grains Council (IGC) is met 311 punten  5% gezakt. - Foto: Hans Prinsen
De wereldwijde prijsindex voor sojabonen, International Grains Council (IGC) is met 311 punten 5% gezakt. - Foto: Hans Prinsen

In de Verenigde Staten ziet de aanloop naar de sojabonenoogst er gunstig uit. Het oogstaanbod kan voor prijsdruk zorgen. In Zuid-Amerikaanse landen worden op de langere termijn ook goede oogsten voorspeld. Dat kan de marktprijzen eveneens onder druk zetten.

Wereldwijd blijven de zorgen over een recessie de financiële markten beïnvloeden. Ook blijven er zorgen om coronamaatregelen. China wil in een paar steden een nieuwe lockdown instellen om een uitbraak van corona tegen te gaan. Dat zou de vraag naar palmolie negatief kunnen beïnvloeden. Verder zullen voorraden palmolie in Maleisië toenemen nu de oogstperiode eraan komt.

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond eind vorige week met 311 punten (januari 2000 = 100) 5% lager dan een week eerder. De soja-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld. Vergeleken met een jaar eerder wordt zo’n 15% hoger genoteerd.

Lees verder onder de grafiek

Productieprognose soja verlaagd

In Europa heeft het Franse marktbureau Stratégie Grains de productieprognose voor sojabonen verlaagd van 2,78 miljoen ton naar 2,49 miljoen ton. Dat is een daling van 8% vergeleken met vorig seizoen. Het recente warme en droge weer heeft sommige gewassen beschadigd, waardoor de oogstverwachting naar beneden is bijgesteld.

Op de Amerikaanse termijnmarkten werd voor het afgelopen weekend winst genomen, mede omdat maandag 5 september de beurzen gesloten waren in verband met Labor Day. Het lagere prijsniveau maakte het vervolgens interessant voor kopers om opnieuw positie in te nemen.

Koolzaad

Voor koolzaad volgen de koolzaadnoteringen op korte termijn de daling van de sojabonenprijzen, vanwege goede oogstvooruitzichten in de Verenigde Staten en Canada.

Verder vooruitkijkend lijkt de koolzaadmarkt meer in balans te komen, al kan een recessie de vraag doen afnemen.

In het Zwarte Zeegebied wordt gestart met de zonnebloemenoogst en deze wordt, net zoals in Frankrijk, nauwlettend in de gaten gehouden.

Prognose: druk op oliezadenprijs.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer