Aanpak ammoniak in actieplan voor schoner milieu

Foto: AP
Foto: AP

De uitstoot van ammoniak wordt in Europa verder aan banden gelegd.

Europees Commissaris Frans Timmermans heeft dat woensdag 12 mei aangekondigd in een actieplan om de (lucht-, bodem- en water)vervuiling in 2050 tot nul terug te brengen. Een beperking van de ammoniakuitstoot is onderdeel van concrete maatregelen om de luchtkwaliteit binnen en buiten te verbeteren, zegt Timmermans. Daarnaast komen er onder andere regels voor stillere autobanden, wegverkeer, treinen en luchtvaart.

Gifvrije leefomgeving

Schone lucht is geen luxe product, aldus Europees Commissaris Virginijus Sinkevicius, die het actieplan samen met Timmermans presenteerde. Het doel is om in 2050 een gifvrije leefomgeving te hebben, zegt Timmermans. Het actieplan sluit aan op andere actieplannen, zoals de Boer-tot-Bordstrategie en de Biodiversiteitsstrategie. Timmermans zegt dat een op de acht overlijdens te maken heeft met vervuiling. Hij noemt verschillende typen van kanker, hartziekten en longaandoeningen. “De meest kwetsbaren in onze samenleving worden het zwaarst getroffen.”

Alle vervuilingsbronnen onder ogen zien

Timmermans zegt dat alle vervuilingsbronnen onder ogen moeten worden gezien: “De auto’s waarin we rijden, de manier waarop we landbouw bedrijven, de bestrijdingsmiddelen die we gebruiken, de manier waarop we ons verwarmen, onze huizen ventileren en zelfs het geluid dat we maken; dat alles heeft impact op onze gezondheid en ons leven, maar ook het lot van alle levensvormen op deze aarde is daarvan afhankelijk.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer