Aanpassing in compensatieregeling fritesaardappel

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft de compensatieregeling voor onverkoopbare fritesaardappelen aangepast. Aardappelen die worden geleverd aan de groothandel vallen wel onder de compensatieregeling, mits ze niet in kleinverpakking weg gaan.

In de regeling stond oorspronkelijk dat levering aan de groothandel betekende dat geen compensatie mogelijk is. RVO.nl heeft daar nu aan toegevoegd dat dit alleen geldt voor levering in kleinverpakking aan de groothandel. Deze uitzondering geldt ook voor levering in kleinverpakking aan de detailhandel, maar dat stond al duidelijk vermeld in de compensatieregeling.

Dringend verzoek van NAO

De aanpassing is woensdagochtend gebeurd op dringend verzoek van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), de brancheorganisatie van de aardappelhandel. Veel telers met fritesaardappelen die niet aan de verwerking geleverd kunnen worden, durfden hun aardappelen niet te verkopen aan een exporteur, zegt NAO-directeur Dick Hylkema.

Volgens Hylkema komt dat omdat de regeling oorspronkelijk vermeldde ‘levering aan de groothandel’. “Daar had bij moeten staan dat het om kleinverpakking gaat. RVO heeft dat nu gelukkig aangepast”, zegt Hylkema. “De compensatieregeling geldt voor niet-geleverde aardappelen in de periode van 16 maart tot en met 31 augustus. Dus telers die hun aardappelen al aan de groothandel hebben geleverd, komen dus in aanmerking voor compensatie, mist de aardappelen niet voor de kleinverpakking zijn bestemd. Deze verwarring zette een rem op de export. Dat is nu gelukkig opgelost.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.