Doorgaan naar artikel

Aansluiting boze burger kan boerenprotest verharden

Foto: Ton Kastermans

Foto: Ton Kastermans

Diverse groepen boze burgers zoeken aansluiting bij de aanhoudende boerenprotesten. Dit kan verharding in de hand werken.

Dat staat in het nieuwe Dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV constateert dat in tegenstelling tot de grootschalige boerenprotesten vorig jaar het boerenprotest nu kleinschaliger maar grimmiger is. “Bij een gedeelte van de boeren is sprake van een zekere verharding, bijvoorbeeld door het uiten van dreigementen richting politici, journalisten en andersdenkende medeboeren”, aldus de NCTV.

Anti-overheidsdenken

De coördinator terrorismebestrijding vreest dat samenwerking tussen verschillende groepen, die vaak verbonden zijn door anti-overheidsdenken, de verharding in de hand kan werken. “Zo doneert de ultraconservatieve uitgeverij De Blauwe Tijger, een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën, geld aan een boerenactiegroep”, staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme. Gedoeld wordt hierbij op een actie waarbij Blauwe Tijger bij ieder boek dat ze verkopen € 2 doneert aan Farmers Defence Force.

Dierenrechtenactivisme

De NCTV ziet ondanks de brandstichting bij een eendenslachterij in Ermelo in mei geen trendbreuk bij de dierenrechtenacties. “De brandstichting is opvallend, omdat dergelijke acties uit de hoek van dierenrechtenextremisten al dertien jaar niet zijn voorgekomen”, aldus NCTV. De Nederlandse dierenrechtenbeweging uit zich volgens de NCTV voornamelijk in vreedzame demonstraties. Een handvol personen gaat daarbij soms verder. NCTV noemt de verdachte van de brandstichting de meest radicale uitzondering. De man, die een bekentenis heeft afgelegd en zei te handelen namens het Dieren Bevrijdings Front, staat bekend als Vegan Streaker en verstoort vooral evenementen. Het is volgens de NCTV niet te verwachten dat de individuele actie aanzet tot een nieuwe golf van dierenrechtenextremisme in Nederland.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin