Skip to content

Aantal faillissementen blijft historisch laag

In oktober zijn er 109 bedrijven failliet verklaard, dat waren er in 2020 171. Dat meldt het CBS.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

In oktober zijn er 109 bedrijven failliet verklaard, dat waren er in 2020 nog 171, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral in de handel en bouwnijverheid zijn er veel bedrijven over de kop gegaan. Handel staat met 30 bedrijven bovenaan, al is dit aantal deze maand gedaald ten opzichte van september. Dat juist deze sectoren de meeste faillissementen moet dulden, kan volgens het CBS worden verklaard doordat er in deze sectoren relatief veel bedrijven actief zijn. Vorig jaar werden er rond deze periode 9 bedrijven failliet verklaard terwijl dat dit jaar 13 bedrijven zijn. Ook in vergelijking met september laat vervoer en opslag een stijging zien. Horeca heeft opvallend genoeg weinig faillissementen met 4 bedrijven, vorig jaar waren dat er nog 14.

Dalende trend

Na een grote stijging in mei 2013 toen er 816 bedrijven failliet werden verklaard is het aantal faillissementen afgenomen. Na een kleine piek in augustus 2017 daalde het aantal bedrijven nog verder. Augustus 2021 markeerde het moment dat er minder bedrijven failliet gingen dan in december 1990. Die trend zet zich nu ook verder voort. Een verklaring hiervoor zijn de ondersteuningsmaatregelen van de overheid, maar ook dat de economie weer op peil is. Op 1 oktober is de overheid gestopt met een aantal steunmaatregelen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin