Aantal fosfaatrechten nadert fosfaatplafond

Het aantal fosfaatrechten dat in de markt is voor melkveebedrijven nadert het fosfaatplafond.

Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van landbouw. Vooralsnog zijn er dit jaar 282.227 kg aan fosfaatrechten afgeroomd. Daarmee zitten er momenteel nog zo’n 85,7 miljoen kg fosfaatrechten in de markt. Dat is ongeveer 800.000 kg boven het plafond van 84,9 miljoen kg.

Fosfaatrechten vleesveehouderij

Een belangrijk deel hiervan, 700.000 kg, wordt gebruikt voor vleesveehouderij. Het ministerie heeft bij de Europese Commissie bepleit om deze fosfaatrechten buiten beschouwing te laten, aangezien het fosfaatrechtenstelsel is bedoeld voor het borgen van het fosfaat- en stikstofplafond van de melkveehouderij. Dat betekent dat er nog 100.000 kilo moet worden afgeroomd voordat het aantal rechten onder het plafond is.

De meeste rechten worden normaliter in december verhandeld. Daarom valt pas rond de jaarwisseling met zekerheid te stellen of het aantal fosfaatrechten in de melkveehouderij dit jaar onder het plafond komt.

Afroming fosfaatrechten terug naar 10%

De Tweede Kamer heeft bij de tijdelijke verhoging van het afromingspercentage naar 20% bij de handel in fosfaatrechten bedongen dat de afroming weer terug zou gaan naar 10% als het aantal fosfaatrechten in de markt onder het fosfaatplafond zijn. Wanneer dit zal zijn, is nog onduidelijk. Het ministerie geeft wel aan snel te kunnen schakelen als het zover is.

In 2019 werd ruim 359.000 kg aan fosfaatrechten afgeroomd, waarvan ruim 157.000 kg in december.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.