Doorgaan naar artikel

Aantal geslachte varkens zakt naar niveau van 10 jaar terug

In de 27-lidstaten van de Europese Unie zijn afgelopen jaar wezenlijk minder varkens geslacht dan voorgaande jaren.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
varkens geslacht in EU premium

In de 27-lidstaten van de EU zijn afgelopen jaar wezenlijk minder varkens geslacht dan voorgaande jaren. Foto: Canva

In de EU zijn afgelopen jaar 236.96 miljoen varkens geslacht. Het laagste aantal sinds 2013.

In de 27-lidstaten van de Europese Unie zijn afgelopen jaar wezenlijk minder varkens geslacht dan voorgaande jaren. Er kwamen 236,96 miljoen varkens aan de haak, tegenover 249,57 miljoen het jaar ervoor. In 2021 was de productie overigens recordhoog. Het is niettemin tien jaar geleden dat er minder varkens zijn geslacht in de EU dan afgelopen jaar.

De productie daalde het sterkst in Duitsland. Daar kwamen bijna 5 miljoen varkens minder aan de haak afgelopen jaar. Maar ook marktleider Spanje leverde in. Daar kwamen afgelopen jaar 56,65 miljoen varkens aan de haak tegenover 58,37 miljoen in 2021. In Polen zijn afgelopen jaar zo’n 2 miljoen varkens minder geslacht dat het jaar ervoor en in Denemarken bedroeg de afname bijna een miljoen varkens. In Nederland bleef het aantal geslachte varkens constant, iets meer dan 17 miljoen volgens de EU-cijfers.

Dit jaar zal het varkensaanbod vermoedelijk verder dalen. Uit de meest recente cijfers blijkt namelijk dat varkensstapel in de EU afgelopen jaar 5,2% kromp. Zelfs in Spanje werden afgelopen december minder varkens geteld, terwijl in dat land de varkensstapel voorgaande jaren bleef groeien.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin