Aantal gevallen van AVP neemt snel toe in Polen

17-12-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Een metalen afscheiding wordt geplaatst in het westen van Polen, nabij de grens met Duitsland, om wilde zijnen tegen te houden. - Foto: ANP
Een metalen afscheiding wordt geplaatst in het westen van Polen, nabij de grens met Duitsland, om wilde zijnen tegen te houden. - Foto: ANP

In de afgelopen twaalf maanden zijn in Polen 2.407 besmette kadavers van wilde zwijnen gevonden.

In het westelijke besmettingscluster in Polen slaat het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) ook wild om zich heen. In de afgelopen twaalf maanden zijn 2.407 besmette kadavers van wilde zwijnen gevonden, op 1.385 verschillende plaatsen. Net als afgelopen winter stijgt ook nu het aantal besmette kadavers van wilde zwijnen dat wordt gevonden.

Het merendeel van de besmettingen in westelijk Polen wordt gemeld vanuit de provincie Lubusz, 80%. Deze provincie grenst aan Duitsland, zowel aan de deelstaat Brandenburg als Saksen. Beide Duitse deelstaten kampen dus niet toevallig met Afrikaanse varkenspest.

Polen worstelt zes jaar met virus

Polen werd in 2014 voor het eerst opgeschrikt door de vondst van Afrikaanse varkenspest. Sinds eind 2019 zit het virus ook in het westen van het land, langs de grens met Duitsland. In Polen wordt het virus ook regelmatig gevonden onder boerderijvarkens; in 2020 reeds 103 keer. Dit betreft zowel grote, commerciële bedrijven als backyardbedrijven. In het westen van Polen zijn dit jaar twaalf boerderijen besmet geraakt met AVP.

Zwijndichte grens is noodzaak

Duitsland vindt ook meerder keren per week kadavers van wilde zwijnen die besmet lijken, bij de jongste vondst gaat het om twintig gevallen. In de deelstaat Brandenburg zijn tot dusver 307 besmette kadavers gevonden. In de iets zuidelijker gelegen deelstaat Saksen staat de teller op vijftien. Beide deelstaten werken er volop aan om de grens met Polen af te sluiten voor wilde zwijnen. Anders blijft het dweilen met de kraan open voor de Duitse autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de strijd tegen AVP.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer