Skip to content

Aantal melkveehouders met Beter Leven-keurmerk groeit naar 35

Het aantal melkveehouders dat produceert volgens de voorwaarden van het Beter Leven-keurmerk groeit komend jaar naar 35.

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Afbeelding premium

Halfvolle melk bij Jumbo. In 2019 begon Jumbo met de verkoop van dagverse zuivel onder Beter Leven-keurmerk één ster. - Foto: Jumbo

Het aantal melkveehouders dat produceert volgens de voorwaarden van het Beter Leven-keurmerk groeit komend jaar naar 35.

Dat meldt de Dierenbescherming bij aanvang van de Beter Leven-week die vandaag, maandag 24 oktober, is gestart. Afgelopen zomer sprak de organisatie nog over een groep van 27 bedrijven.

Groei gestaag

Op de 35 melkveebedrijven staan zo’n 4.000 melkkoeien. Dat is weliswaar nog een kleine groep dieren in vergelijking met de in totaal 84 miljoen andere dieren die naar verwachting in 2022 profiteren van de eisen die het keurmerk stelt, maar ook bij melkvee is de groei inmiddels gestaag, vindt de Dierenbescherming. Van de 35 bedrijven voldoen vijf bedrijven aan de eisen voor drie sterren. De rest produceert volgens de eisen voor één ster.

In 2019 begon Jumbo met de verkoop van dagverse zuivel onder Beter Leven keurmerk één ster. Daarvan is het aanbod inmiddels toegenomen. Voor de productie van de dagverse zuivel werkt de supermarktketen samen met zuivelbedrijf Farmel. Betrokken melkveehouders ontvangen een toeslag van 6 cent per kilo melk (inclusief weidepremie). De Dierenbescherming geeft aan zelf niet betrokken te zijn bij het vaststellen van de hoogte van deze toeslag.

Lidl verkoopt kaas drie sterren

Een maand geleden startte Lidl met de verkoop van kaas met het maximale aantal van drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Lidl introduceert naar verwachting komende maand ook kaas met één ster. Daarvoor werkt Lidl samen met Rouveen Kaasspecialiteiten. Rouveen betaalt voor drie sterren Beter Leven een toeslag van 6 cent per kilo melk bovenop andere bestaande toeslagen, zoals bijvoorbeeld de weidepremie.

Het Beter Leven-keurmerk onderscheidt zich volgens de Dierenbescherming van andere keurmerken doordat er naast aandacht voor natuur en milieu ook serieus is gekeken naar de behoeften van de koe. Naast regels voor weidegang vereist het keurmerk bijvoorbeeld meer ruimte in de stal. Daardoor voldoen biologisch melkveebedrijven sinds 2021 niet langer automatisch aan de eisen van drie sterren Beter Leven. De Dierenbescherming geeft aan dat de criteria niet op korte termijn opnieuw worden aangepast. De criteria voor melkkoeien onder drie sterren Beter Leven zijn, zoals gemeld, vastgesteld in 2021. De criteria voor melkkoeien onder één en twee sterren Beter Leven dateren uit 2022.

In deze week vraagt de Dierenbescherming in brede zin aandacht voor het Beter Leven-keurmerk met een mediacampagne op televisie, radio en in dagbladen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin