Aantal Poolse varkensbedrijven met AVP stijgt snel

27-07-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Pools varkensbedrijf. Dit jaar is er op twaalf varkenshouderijen in Polen Afrikaane varkenspest vastgesteld.- Foto: Henk Riswick.
Pools varkensbedrijf. Dit jaar is er op twaalf varkenshouderijen in Polen Afrikaane varkenspest vastgesteld.- Foto: Henk Riswick.

Het aantal Poolse boerderijen dat besmet is met Afrikaanse varkenspest (AVP) is de afgelopen dagen snel opgelopen.

Uit gegevens van de Poolse Generale Veterinaire Inspectie (GVI) blijkt dat er sinds 20 juli zes bedrijven met AVP zijn bijgekomen, wat het totaal in 2020 op twaalf brengt. Alle recente gevallen liggen in provincies aan de oostgrens, niet in de buurt van de grens met Duitsland.

Uitbraken AVP vooral in de zomer

De uitbraken passen in een patroon van de afgelopen jaren in Polen, waarbij de uitbraken op boerderijen zich met name in de zomer voordoen. Onder de recent getroffen bedrijven zijn twee grotere boerderijen in het zuiden van de provincie Lublin, op korte afstand van elkaar. Eén bedrijf had 1.897 dieren, het andere 2.648 dieren. De overige bedrijven hadden tussen de 10 en 339 varkens op het bedrijf. Sinds 2014 zijn er in totaal 249 boerderijen geveld door het AVP-virus. In heel 2019 waren er 48 bedrijven de klos.

Wilde zwijnen

Waar insleep op boerderijen zich concentreert in de zomer, lijkt de piek in het aantal gevallen onder wilde zwijnen zich juist ’s winters voor te doen. In het cluster in westelijk Polen (relatief dicht bij de Duitse grens) werden tot nog toe slechts 26 positief geteste karkassen gerapporteerd. Ter illustratie: in februari bijvoorbeeld waren dat er nog 304.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer