Aantallen en gewichten vleeskuikens aan krappe kant

17-02 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Het aanbod van vleeskuikens is krap en het geslachte product loopt wat makkelijker weg dan een aantal weken geleden.

Dat is eigenlijk precies hetzelfde beeld als een week geleden. Was dat toen aanleiding om de notering van vrije kuikens na een daling direct weer 2 cent te verhogen, is dat nu niet het geval. Dezelfde marktverhoudingen zijn voldoende om Barneveld zonder al te veel discussie op hetzelfde peil te houden, maar het levert niet genoeg opwaartse kracht voor een plus op de prijs. Barneveld blijft dus komende week staan op € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht.

In België is wel voldoende reuring op de vrije markt voor een plus op de prijs. Dat komt mede omdat dat het een zoekgebied is van Franse kopers die vanwege vogelgriep in eigen omgeving kuikens tekortkomen. Deinze stijgt deze week 2 cent en komt daarmee op € 1,21 tot € 1,23 per kilo.

Toch is ook in Nederland de stemming niet slecht en is er wel ‘latente kooplust’ waarneembaar. Slachterijen zouden er graag wat kuikens bij hebben, maar slaan nog niet echt toe. Ze vragen wat rond en steken hun voelsprieten uit, maar de nood is nog niet zo hoog dat ze met biljetten gaan wapperen om vrije kuikens ook daadwerkelijk te bemachtigen.

Planning slachterijen

Sommige slachterijen krijgen hun planning maar met hangen en wurgen rond. Voor de aantallen zouden ze leveringen naar voren willen halen. Maar voor de gewichten moet de levering eerder naar achter dan naar voren. Het makkelijke groeien van een tijdje geleden is voorbij. Hoewel de laatste week best gunstig weer kende, was het daarvoor minder. Januari was nat en bij tijd en wijle koud. Dat was juist de periode waarin de koppels die nu geslacht worden in de bloei van hun leven zaten. De groei van deze dieren loopt daardoor wat achter op koppels die een aantal weken geleden werden geleverd.

Met een beperkt aanbod in aantallen kuikens en ook nog eens gewichten die tegenvallen, zal de markt niet snel overvoerd raken. Als de vleesmarkt weer wat aantrekt geeft dat al snel wél voldoende opwaartse kracht om noteringen te laten stijgen.

Voor nu is dat bij de contractprijzen niet het geval. De Belgische ABC-prijs blijft volgende week staan op € 1,22 per kilo levend. Naar verwachting zullen ook de Nederlandse contractprijzen prijshoudend noteren komende week.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer