Aantrekkende vraag blankvlees

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De markt voor blankvlees lijkt langzaam uit een diep dal terug te krabbelen.

In Europa start het leven na corona op en ook in Nederland begint het vaccineren zijn vruchten af te werpen. De vraag naar voorvlees zakt wat terug, maar slachterijen merken een aantrekkende vraag naar het luxere achtervlees. Door de versoepelingen die vanaf deze week ingaan, wil de horeca weer voorraad opbouwen, waardoor er meer beweging in de markt komt. De prijs van kalfsvlees stijgt voorzichtig met drie cent en komt uit op € 3,70 tot € 3,78 per kilo.

Groot aanbod

Dat stemt positief, maar slachterijen plaatsen er een grote kanttekening bij. Het aanbod van blanke vleeskalveren is groot en er zijn veel dieren slachtrijp. En dat maakt de sector op het moment kwetsbaar. Als de kalveren wat jonger zijn, geeft het de sector meer slagkracht op de vleesmarkt. Tot aan de zomervakanties is nog ruim een maand te gaan. Het is de vraag of dit voldoende tijd is om de slachtleeftijd van de kalveren terug te dringen.

Prognose: verdere prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.