Aanvoer nieuw stro nog niet op stoom

22-07-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Het weer is wisselvallig, waardoor de aanvoer van nieuw hooi en stro nog niet gelijkmatig loopt.

De nieuwe oogst roodzwenk is heel mondjesmaat beschikbaar. Deze week is in Zuid-Nederland al wel meer volume Engels raai leverbaar. De nieuwe oogst gerstestro en tarwestro is goed beschikbaar, mits de portemonnee getrokken wordt, want het is nog prijzig. Vanuit Frankrijk is het aanbod namelijk beperkt. Ofwel zetten de telers er de schuur vol, of het stro gaat naar afnemers in Frankrijk zelf voor hoge prijzen. Wat nu geleverd kan worden is kwalitatief goed, weliswaar niet het extreme niveau van vorig jaar. Aanbod van gerstestro vanuit Nederland zelf komt nu geleidelijk meer op gang, redelijk van kwaliteit. Stro komt iets later. Hoe daarvan de kwaliteit zal uitpakken is sterk weersafhankelijk, maar op stam ziet het er goed uit. Het aanbod weidehooi blijft beperkt, de vraag overigens ook.

Grasbalen ruimer verkrijgbaar

Grasbalen zijn ruimer verkrijgbaar dankzij de betere groei de afgelopen weken. In Midden-Nederland ligt de prijs nu tussen € 40 en € 50, voor de melkveewaardige kwaliteit. De prijs van snijmais is nog steeds hoog, de handel was daarom beperkt, maar vraag is er nog steeds. De piek van de markt is onderhand achter de rug, het aanbod neemt toe.

Aardappelsnippers en stoomschillen

De aanvoer van aardappelsnippers en stoomschillen is momenteel beperkt. Er zijn fritesfabrieken die een zomerstop hebben, wegens vakanties en onderhoud aan apparatuur. De meeste leveranciers hebben hun tarieven weer verhoogd, na de vrij recente dalingen die mogelijk werden doordat de verwerking van aardappelen een normaler tempo kreeg. Voeraardappelen kosten momenteel € 35 tot € 40 per ton. De handel hierin is teruggevallen.

Vraag naar tarwegistconcentraat trekt aan

De vraag naar tarwegistconcentraat trekt behoorlijk aan in verband met de naderende voermaatregelen. Enkele gemengde bijproducten blijven qua prijs echter ongewijzigd of worden zelfs (tijdelijk) uit het assortiment genomen omdat ze worden beschouwd als eiwitrijk mengvoer.

Bierbostel is in trek

Bierbostel is flink in trek. Melkveehouders nemen het in voorraad. De prijs stijgt her en der en dreigt verder op te lopen. Bierbostel is voedertechnisch aantrekkelijk, maar komt als eiwitbron meer in beeld door de al genoemde voermaatregelen. De tarieven van de diverse leveranciers lopen sterk uiteen, shoppen is de moeite waard.

Prognose: prijshoudend, bierbostel duurder

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer