Aanvoer slachtkoeien onverwacht groot

13-01-2020 | |
Foto: Anne van der Woude - Foto: AnnevanderWoude
Foto: Anne van der Woude

De stemming op de veemarkt in Bunnik was maandag 13 januari matig.

De aanvoer was stevig, vrijwel gelijk aan die van vorige week, met 110 dieren. Het enige verschil was dat daaronder nu drie stieren waren in plaats van twee.

De relatief grote aanvoer leek tot dusver een inhaalslag. Dat deze trend zou aanhouden werd in de handel eigenlijk niet verwacht. Ook de directe aanvoer bij de slachterijen was de vorige week groot. De veehandel heeft de indruk dat veel melkveehouders hun koeien vorig jaar langer hebben vastgehouden, gezien alle rumoer rond met name stikstof. De peildatum voor benutting van de stikstofrechten was begin oktober, er werd in die periode goed opgelet geen ruimte onbenut te laten. In de herfst van vorig jaar lagen de slachtgewichten dan ook zo’n 10 kilo hoger dan het voorgaande jaar.

Druk op de prijzen

De neiging is er nu om het aantal dieren netjes op het toegestane peil te houden en zo het nieuwe jaar in te gaan. Hoe dan ook is het verruimde aanbod reden geweest om de noteringen te verlagen met 5 cent per kilo. Uit het verloop van de prijzen op de veemarkt in Leeuwarden eind vorige week bleek al dat er druk op de slachtkoeienprijs kwam. Veel meer zal de verlaging niet worden, aangezien de slachterijen het aanbod in principe goed kunnen gebruiken, al is de vleeshandel niet bijster positief gestemd.

Prognose: stabiel

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer