Aardappel en peen baren meeste zorgen in bewaring

12-12-2019 | |
Muizenvraat aan peen leidt tot bewaarproblemen dit seizoen. - Foto: Ruud Ploeg - Foto: Ruud Ploeg
Muizenvraat aan peen leidt tot bewaarproblemen dit seizoen. - Foto: Ruud Ploeg

De bewaring van aardappelen en wortelen vraagt door de natte oogstperiode extra aandacht dit seizoen; rot komt veelvuldig voor.

Uien liggen er op zich prima bij. Dat vertellen Jan van Maldegem en Paul den Engelsen van bewaarspecialist Tolsma-Grisnich.

Aardappelen noodgedwongen uitgeschuurd

“Je ziet nu dat aardappelen noodgedwongen worden uitgeschuurd en dat gebeurt niet uit weelde”, schetst Den Engelsen. “Het betreft hoofdzakelijk rassen uit de Agria-familie die nat zijn binnen gekomen. De oogst ging door de regen erg moeilijk en als niet diep genoeg meer kan worden gerooid, krijg je veel beschadigingen. Die beschadigingen gaan rotten. Het enige wat helpt is heel veel droogcapaciteit.”

Aan een schadepercentage wagen ze zich nog niet, voor dat overzicht is het nog te vroeg.

Late fritesrassen gevoelig voor rot

Vooral de late fritesrassen zijn gevoelig voor rot, zegt Van Maldegem. Hij wijst tevens op het risico van rooien onder koude omstandigheden. “Levensgevaarlijk, omdat het dan moeilijk is het product snel te drogen. Maar sommigen hadden geen keus meer. Door schaalvergroting komt de rooicapaciteit in de knel en de kalender gaat door.”

Dag en nacht is soms doorgereden na de regenachtige weken in september en oktober. Zeker ’s nachts rooien betekende een producttemperatuur die maar een paar graden boven het vriespunt zat. Een groot risico op bacterieproblemen; rot dus.

Langer en vaker drogen

Om wondheling te bevorderen moet het product snel naar 11 of 12 graden. De een kan dat wel, de ander niet. Dat ligt aan de installatie in de schuur. Waar rot een probleem is, moet langer en vaker worden gedroogd in de bewaarfase van het proces; de fase waarin de aardappelen normaal gesproken alleen stabiel op temperatuur worden gehouden.

Veel peen direct weg door muizenvraat en puntrot

Ook de peenoogst verliep met horten en stoten. Dat is in de schuren te zien. “Er is veel aan de hand in peen dit jaar”, weet Den Engelsen. “De koelhuizen komen lang niet zo vol als vooraf werd gedacht. Door muizenvraat en puntrot door de natte herfst moet veel peen direct weg.”

Paul den Engelsen:

Een peenbewaring is eigenlijk een grote koelkast, het product is het best bewaarbaar rond 1 graad Celsius

In de peenbewaring valt niet te sturen. “Hard koelen, dat is wat je bij peen moet doen. Een peenbewaring is eigenlijk een grote koelkast, het product is het best bewaarbaar rond 1 graad Celsius.”

Uien hebben dankzij de relatief dikke huid meer bescherming dan aardappelen en peen. Ze hebben kwalitatief dan ook opmerkelijk weinig te lijden gehad van de lange periode op het land. Wel hebben uien die in de regen hebben gelegen verwering. Die partijen worden tijdig verkocht, omdat landen die dat wel accepteren (zoals Afrikaanse) nu nog aan de markt zijn.

Insectendruk neemt toe

Wel komt, zoals gebruikelijk, fusarium voor. Ook de insectendruk neemt toe, zoals trips. Den Engelsen: “Dat wordt nog erger nu zaad met de beschermende IC-coating in 2020 voor het laatst mag worden gebruikt.” Koprot is (nog) geen item. Goed drogen blijft uiteraard essentieel voor de bewaarkwaliteit.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer