Doorgaan naar artikel

Aardappel groeit minder in Nederland en België

Vooral in België en Nederland zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld, vergeleken met de voorspelling in mei. Foto: Canva

Vooral in België en Nederland zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld, vergeleken met de voorspelling in mei. Foto: Canva

De gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie verlaagt de opbrengstraming van aardappelen in de Europese Unie. Vooral in België en Nederland zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld, vergeleken met de voorspelling in mei.

In het nieuwe maandrapport Mars gaat de commissie nu uit van een oogstverwachting van 35,5 ton aardappelen per hectare. Dit is bijna 1 ton minder dan de 36,4 ton die een maand geleden nog werd voorzien. Desondanks liggen de opbrengstverwachtingen in de meeste EU-landen nog op een normaal niveau. In Duitsland lijken de gewassen zelfs op weg naar een bovengemiddelde opbrengst. In Spanje en Portugal zijn de opbrengsten aanzienlijk kleiner dan normaal.

Te nat of te droog

In Zuid-Europa was het in de afgelopen maand op veel plaatsen veel te nat. In het Noorden bleef het juist weer te droog. Maar als het hele voorjaar in ogenschouw wordt genomen is het beeld omgekeerd. In het noorden van Spanje en het zuiden van Portugal is sprake van één van de droogste jaren. In Nederland, België, Zuid-Italië en het zuiden van Engeland is het voorjaar de natste dan wel een van de natste sinds de metingen in 1991. Een natte start van het voorjaar is de oorzaak dat aardappelen in Noordwest-Europa later in de grond gingen. En dat drukt het opbrengstpotentieel.

Lagere verwachting Nederland en België

In het nieuwste Mars-rapport staat voor België nu een opbrengstverwachting van 40 ton aardappelen per hectare. Dat is 3,3 ton minder dan de vorige voorspelling in mei. Daarmee ziet het er naar uit dat de Belgen opnieuw een niet al te beste oogst mogen verwachten. In de jaren 2017 tot en met 2021 ging namelijk zo’n 41 ton van een hectare. Vorig jaar bleef de oogst door droogte steken op 38,6 ton per hectare.

In Nederland is de raming met 2,5 ton verlaagd naar 41 ton per hectare. Daarmee valt de oogst 4% kleiner uit dan vorig jaar. Nederland kende vorig jaar echter een behoorlijke aardappeloogst. De oogstverwachting voor dit jaar ligt rond het vijfjaargemiddelde, aldus de gewasmonitoringscommissie JRC.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin