Aardappelareaal VTA-leden minder sterk gegroeid

03-12-2019 | |
Foto: Jan Willem van Vliet -
Foto: Jan Willem van Vliet

De uitbreiding van het areaal ligt onder de leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) iets lager dan het landelijk gemiddelde.

Het areaal aardappelen groeide afgelopen jaar ruim 3%, naar 78.900 hectare blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij VTA-leden groeide het areaal ten opzichte van het voorgaande seizoen 1,8%.

De gemiddelde hectareopbrengst is 52,9 ton (netto) onder de deelnemende VTA-leden. De landelijk geschatte hectareopbrengst ligt volgens het CBS op 49,3 ton. De hectareopbrengst van VTA-leden ligt iets lager dan in september tijdens de proefrooiing werd vastgesteld (september schatting: 54,1 ton per hectare). De opbrengst varieert van 40 ton tot 74 ton per hectare (netto). De opbrengst ligt bijna 24% hoger dan een jaar geleden. Dat komt deels omdat het areaal dit seizoen is uitgebreid.

16,6% afgeleverd

In november is bijna 17% van de aardappeloogst afgeleverd. Dat blijkt uit de eerste voorraadinventarisatie van de VTA die rond peildatum 15 november is gehouden. Dat percentage was de voorgaande seizoen 13% tot 14%. Ruim de helft van de voorraad (51%) is verkocht. Vorig seizoen was dat 59%. In absolute tonnen is een derde meer afgeleverd dan vorig seizoen. Goed om bij op te merken is dat vorig seizoen de aardappeloogst klein was.

Moeilijk rooiwerk

Opvallend is dit seizoen dat nog niet alle leden de voorraadinventarisatie hebben ingevuld. Dat komt omdat enkele leden nog midden in de rooiwerkzaamheden zitten. Daarbij rijst de vraag of alle aardappelen wel worden gerooid. “Met name in Noord-Holland is nog niet alles uit de grond,” zegt Bert Timmersmans voorzitter van de VTA-handelscommissie aardappelen. “Door de moeilijke omstandigheden is er altijd schade en afval van aardappelen. En dan is het de vraag hoe de aardappelen zich in de schuur houden.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer