Aardappelen sterker in trek bij Duitsers

15-03 | |
Foto: Peter Dijkstra
Foto: Peter Dijkstra

De Duitse huishoudens kochten vorig jaar dwars tegen de trend van de voorafgaande jaren ruim 13% meer aardappelen dan in het voorafgaande jaar.

Dat becijfert landbouwmarktbureau AMI. Vooral ook bij de groentespeciaalzaken gingen meer aardappelen langs de kassa: plus 36%. Maar ook bij de boeren zelf was het product meer in trek. Hier steeg de directe afzet aan de consument met ruim 21%. Niettemin zagen eveneens de andere afzetkanalen, van supermarkten tot weekmarkten, groei. Verantwoordelijk daarvoor was naar aan te nemen valt de coronapandemie.

Telers profiteren niet

De telersprijzen profiteerden echter niet van de omstandigheden. Zij leden met name onder de sluiting van de horeca. Volgens het Statistische Bundesamt (Destatis) kregen de telers in januari dit jaar tegen de 52% minder voor de consumptieaardappelen dan in dezelfde maand van 2020. In december vorig jaar was het telersprijsniveau krap 51% onder dat van december 2019. Nadelige factoren zijn waarschijnlijk tevens een geringe kwaliteit wegens droogte tijdens de oogst en een stokkende export, geloven de statistici.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.