Aardappelen worden amper gekocht

13-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De stemming op de aardappelmarkt is behoorlijk bedrukt.

Belgapom heeft zijn aardappelnoteringen afgelopen vrijdag 10 juni vastgesteld op € 20 per 100 kilo. De prijzen van Fontane en Challenger liggen daarmee ineens € 5 lager dan de vorige notering. Bintjes zakken met € 2 naar eveneens € 20 per 100 kilo.

Begin juni concludeerde de noteringscommissie van de Belgische branchevereniging voor de aardappelhandel en verwerking al dat er te weinig handel plaatsvond om een notering te kunnen vaststellen. De stemming in de markt is er daarna niet beter op geworden en dat resulteerde in dalende prijzen.

PotatoNL houdt 13 juni de notering voor fritesgeschikte aardappelen die worden verwerkt in Nederland, Duitsland en Belgie (cat. 1) onveranderd op € 20,50 tot € 25 per 100 kilo. Vorige week werd een flinke stap omlaag gemaakt. Voor categorie 2 wordt wel lager genoteerd op € 24 tot € 26 (-€ 1,50).

Overgang naar nieuwe oogst

De gedane zaken waren voornamelijk meelevertransacties. Daarnaast zijn wel Agria’s voor hogere prijzen verkocht aan lokale schillerijen, maar die partijen voldoen niet aan de PotatoNL regelementen.

Verwerkers zitten deze periode van het jaar goed ingedekt en maken zich geen zorgen over de overgang naar de nieuwe oogst. Telers met nog vrije aardappelen zullen moeten afwachten tot een eventuele volgende koopronde. Er is dan ook weinig hoog dat er op heel korte termijn nog veel aardappelen voor € 25 van de hand gaan. De verwachting is dat de prijzen nog wel wat zakken.

Het eerst aflopende april-contract op de termijnmarkt in Leipzig is afgelopen weken flink gedaald. De neerslag na een droge periode was daarbij ook van invloed. Afgelopen vrijdag 10 juni sloot het april 2023 contract op € 19,70 per 100 kilo. Dat is hetzelfde niveau van begin april dit jaar. Maandag 13 juni blijft de notering onder € 20 bewegen.

Prognose: lagere aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer