Aardappelexport ruim groter dan gemiddeld

20-11-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris403302045

De export van consumptie- en industrie-aardappelen was in oktober bijna 15% groter dan het 10-jarig gemiddelde in die maand. Dat valt op te maken uit de cijfers die de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft gepubliceerd.

Vergeleken met vorig jaar worden wel wat minder aardappelen geëxporteerd. Dat komt ment name omdat de stroom aardappelen naar de zuiderburen is gehalveerd. België koopt dit seizoen door de coronaperikelen veel minder aardappelen in Nederland dan normaal. Er zijn door een geringere verwerking in de fritesindustrie meer dan genoeg aardappelen in België beschikbaar, waardoor de behoefte om te importeren kleiner is.

Meer naar Afrika

Vorig jaar importeerde België in oktober bijna 32.000 ton aardappelen van uit Nederland. Dit jaar blijft deze hoeveelheid in oktober steken op iets meer dan 15.000 ton. Duitsland en Afrika kopen dit jaar daarentegen meer aardappelen uit Nederland.

Daardoor komt de totale export in oktober toch nog op bijna 78.000 ton. Dat is voor oktober een grote hoeveelheid, want alleen vorig jaar en in 2012 werden in die maand duidelijk meer aardappelen geëxporteerd. Het 10-jarig gemiddelde voor de uitvoer in oktober ligt net onder de 68.000 ton. Dat betekent dat er dit jaar 10.000 ton meer over de grens is gegaan, of wel een toename van zo’n 15%.

Verre bestemmingen goed aan de markt

Opvallend groot is de afzet dit jaar naar Duitsland. In oktober importeerden de Duitsers 16.645 ton uit Nederland. Dat is 5.555 ton meer dan vorig jaar in die maand. Daarmee was vorig jaar de afzet al veel groter dan normaal, want het 10-jarig gemiddelde voor oktober blijft onder de 5.000 ton.

Bijna 22.000 ton had vorige maand Afrika als bestemming. Het grootste deel komt in Senegal terecht, maar Mali, Ivoorkust en Mauritanië nemen ook een groot deel van de totale hoeveelheid af. Ook andere verre bestemmingen waren goed aan de markt. Zo ging er meer dan 7.000 ton naar Amerika en ruim 3.500 ton naar Azië.

De verre bestemmingen doen het qua aardappelexport dan ook veel beter dan een jaar geleden. De forse terugval in de afzet van industrie-aardappelen naar België wordt daarmee voor een groot deel goedgemaakt.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.