Aardappelmarkt iets in beweging

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De aardappelmarkt maakte lange tijd een doodse indruk met aanhoudend druk op de toch al lage prijzen van fritesaardappelen.

Het lijkt erop dat er nu wat opwaartse beweging in komt, zij het vanuit België, waar het prijspeil een stuk lager ligt dan hier te lande. Op vrijdag 9 april kon in België geen notering worden afgegeven voor Bintje, wegens gebrek aan transacties. Voor Fontane gaf Belgapom een onveranderde prijs van € 5 per 100 kilo af, maar gaf te kennen dat de markt vast is gestemd. Voor Challenger steeg de notering zelfs een euro naar € 6. Geen topprijs, maar signaal dat er wat reuring is.

Iets meer vraag

Eerder in de week gaf in België PCA/Fiwap aan dat er nog steeds geen Bintje-transacties waren. Voor de andere rassen was de stemming er stabiel, met niettemin een kleine prijsverhoging voor Fontane. Men kon melden dat er iets meer vraag ontstaat, maar dat het aanbod beperkt blijft.

Op de termijnmarkt is de prijs voor het aprilcontract 2021 ruim een euro gestegen in de eerste volle aprilweek. Bijzonder veel handel is er niet gedaan, maar de activiteit neemt wel toe nu het al wat langer behoorlijk koud is voor de tijd van het jaar. Op maandag 12 april werd de kat uit de boom gekeken. Er was nauwelijks handel op de aardappeltermijnmarkt, met meer transacties voor het contract april 2022 dan voor de eerst aflopendecontracten samen. PotatoNL kwam met overwegend onveranderde noteringen. Alleen de belangrijkste notering, die voor fritesaardappelen geleverd in Nederland, Duitsland en België, steeg een fractie.

Prognose: lichte prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.