Aardappelmarkt in rustig vaarwater

21-11 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De aardappelmarkt blijft in rustig vaarwater zitten. De handel is namelijk rustig met weinig vraag.

Telers die toch graag zaken willen doen, kunnen bij verwerkers waarmee ze een contract hebben soms wel afspraken op termijn maken. Contractwerk heeft voorrang. Verder is er dwingend aanbod van mindere partijen aardappelen die niet langer in opslag kunnen blijven liggen.

De industrie draait op zich goed, maar ver vooruit worden geen inkopen gedaan. De hele keten heeft te maken met hogere kosten. Grote risico’s worden daarom niet genomen. De markt kijkt uit naar de aankomende Belgische beurs Interpom, waar verschillende verwerkers veelal ballonnetjes oplaten met de contractprijs voor het volgende seizoen.

Belgapom

Het Belgische Belgapom noteerde afgelopen vrijdag 18 november voor alle verschillende fritesgeschikte aardappelrassen onveranderd. Voor Fontane en Challenger bleef de notering op € 22,50 per 100 kilo staan. Voor Innovator wordt € 26 betaald. Ook het Duitse Reka hield vrijdag 18 november de noteringen gelijk.

PotatoNL noteert maandag 21 november voor fritesgeschikte aardappelen (cat. 1) € 1 lager op € 21 tot € 26 per 100 kilo. Het prijsniveau van de Fontane-groep daalde met € 1,25 naar € 21 tot € 24.

Aanbod mindere partijen

In België worden overal wel partijen met rot en kiem aangeboden. De verwachting is dat aanbod van mindere partijen zeker tot aan het nieuwe jaar blijven komen. Helemaal als rond de kerstperiode verschillende verwerkers de fabriek sluiten.

Lees ook: Remo-Frit betaalt € 3 meer voor Bintjes

Aardappelverwerkers focussen op contractaardappelen en zijn best goed gestemd over de verkoopvooruitzichten. De aardappelopbrengst valt dit seizoen volgens de Northwestern European Potato Growers (NEPG) 6% lager uit in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Doordat de afgelopen maanden veel dubbeldoelrassen zijn verwerkt is het momenteel niet de verwachting dat later in het seizoen een tekort aan grondstof ontstaat.

Prognose: prijshoudend stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer