Aardappelmarkt in rustig vaarwater

05-09 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Het blijft rustig op de fysieke aardappelmarkt met weinig tot geen prijsschommelingen.

PotatoNL houdt deze week de notering zo goed als gelijk. Voor fritesgeschikte aardappelen, categorie 1, is 25 cent hoger genoteerd op € 20,50 tot € 26,50 per 100 kilo. In het noorden van het land worden Regular Frites (Fontane-groep) voor € 20,50 voor veldgewas 40 millimeter opwaarts verkocht aan Belgische verwerkers. De bovenkant van de categorie 1 notering is voor aardappelen uit het Zuiden.

Het Belgische Belgapom noteerde 2 september onveranderd op € 25 per 100 kilo voor de vroege aardappelen. En het Duitse Reka hield deze notering ook gelijk op € 25. Voor het ras Zorba werd in Duitsland stabiel genoteerd op € 26.

Op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig is iets meer spanning merkbaar. Eind vorige week bewoog de notering voor het eerst aflopende aprilcontract naar € 27,80 per 100 kilo, nadat het de voorgaande handelsdag op € 27,50 was gesloten. Voor het weekend werd de termijnmarktnotering geprikkeld door zeer droge weersvoorspellingen uit Frankrijk. Het lijkt erop dat de Franse aardappeloogst de kleinste in ruim 20 jaar kan worden.

Gebrek aan neerslag

De voorspelde neerslag wordt keer op keer vooruitgeschoven. En in Nederland is het afgelopen weekend uiteindelijk niets gevallen. Er worden nu onweersbuien langs de kustlijn verwacht voor begin van de avond. Dat drukt maandag 5 september de april 2023 notering weer iets. Voor het Duitse Noord-Rijn Westfalen lijkt nu later in week pas regen te vallen. En ook in Frankrijk valt de voorspelde neerslag tegen.

Lagere opbrengsten, maar ook lastige rooiomstandigheden maken dat er zorgen zijn over de oogstopbrengst. Waar kan en mag worden beregend voor het rooien wordt dat gedaan.

Prognose: aardappelprijs op hoog niveau.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer