Aardappelmarkt in rustiger vaarwater

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De aardappelmarkt is in rustiger vaarwater te komen nadat begin vorige week verschillende noteringen nog stegen.

Het Belgische Belgapom hield vrijdag 26 februari de noteringen voor frites stabiel. Op 19 februari stegen de verschillende fritesnoteringen (Bintje, Fontane en Challenger) nog naar € 7,50 per 100 kilo. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) zette vrijdag geen notering op het bord. Maandag 1 maart hield ook PotatoNL notering voor fritesaardappelen (categorie 1) 25 cent lager op € 7,50 tot € 9 per 100. Ook voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 2) daalde de notering met 25 cent naar € 8 tot € 9,50. Voor verse frites (Agria, Markies) werd op € 8 tot € 9,50 genoteerd (-€ 0,25). Voor de langere fastfoodfrites zoals Innovator kwam € 7,50 tot € 8,50 op het bord te staan (-€ 0,50). En de rondere Regula- frites (Fontane, Bintje, etc) stond in de eerste week van maart op € 7,50 tot € 9 (-€ 0,25). De export blijft rustig en de meeste handel wordt tussen € 5,50 en € 6,50 gedaan. Wel heeft de noteringscommissie één transactie voor de export, geen frietbestemming, als opmerking meegenomen; een partij Melody van 500 ton is verkocht voor € 10,00.

Weinig aanbod

Het beperkte aanbod zorgde de afgelopen weken voor hogere prijzen. Zo noteerde het Belgische PCA/Fiwap in week 8 de notering voor Bintje, Fontane en Challenger met 50 cent naar € 7,50 tot € 8 per 100 kilo. Voor kwalitatief zeer goede partijen Bintjes en Fontanes en latere levering werden hogere prijzen betaald. In België waren vorige week de meeste verwerkers aan de markt.

Prognose: rustige stemming.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.