Aardappelmarkt is kalm met prijshoudende stemming

Aardappelen in een fritesfabriek. - Foto: Koos Groenewold
Aardappelen in een fritesfabriek. - Foto: Koos Groenewold

De prijzen voor fritesgeschikte aardappelen stijgen deze dagen.

PotatoNL zette alle noteringen van fritesaardappelen afgelopen dinsdag hoger, met een opslag die varieerde van € 0,75 tot € 1,75 per 100 kilo. In het Noordwesten van de Europese Unie voert Nederland de telersprijzen voor ‘frites’ aan met een gemiddelde van € 11,75 per 100 kilo. Dat is € 1,17 verhoging in een week tijd. België en Duitsland volgen met meer dan een euro lagere gemiddelden.

Fontane in trek in België

In België is Fontane het meest in trek. Volgens het weekbericht afgelopen woensdag van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) haalt Fontane nu € 10,00 tot € 12,00 in een prijshoudende stemming. Er is niet veel aanbod. Latere leveringen van Fontane (tot en met half juni) halen prijzen tot € 16. Voor Bintje en Challenger was geen prijszetting mogelijk omdat transacties ontbraken. PCA gaf voor het eerst ook prijzen op voor handgeraapte tafelaardappelen van de veiling REO. Deze haalden € 1,09 per kilo bij een aanvoer van 11 ton.

De vrijdagnoteringen van Belgapom kwamen uit op € 7,50 voor Bintjes en € 10,00 voor zowel Fontane als Challenger. Belgapom schat de marktstemming voor Bintje en Fontane in op rustig en voor Challenger flauw.

Termijnmarkt

De termijnmarkt in Leipzig biedt weinig spektakel. De prijs van het contract juni 2021 dobbert op een niveau rond € 11,00. April 2022 stond redelijk vast boven € 17,00 maar daar komt wat druk op. In beide gevallen zijn er niet bijster veel transacties.

Prognose: prijs gelijk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen