Aardappelmarkt nog zeer tam

29-06-2020 | |
Aardappelen in opslag bij een akkerbouwbedrijf. - Foto: Peter Roek
Aardappelen in opslag bij een akkerbouwbedrijf. - Foto: Peter Roek

Nog steeds vertoont de aardappelmarkt weinig levendigheid.

In België zakten vorige week dinsdag de toch al lage noteringen voor fritesaardappelen van PCA/Fiwap nog een euro lager naar € 2,50 tot € 3,50 per 100 kilo, zowel voor Bintjes als Fontane en Challenger. Dat is per saldo dezelfde prijs als Belgapom vrijdag 26 juni wederom uitbracht. De hele maand juni is daar geen wijziging in gekomen.

Contractaardappelen

De fritesproducenten bedienen zich momenteel uitsluitend van contractaardappelen, van meelevering is geen sprake. Het zal al een hele toer worden om de nog aanwezige voorraad weg te krijgen. In zowel april als mei was hun aardappelverwerking sterk gereduceerd. De afzet van de voorgebakken frites en dergelijke stagneerde immers sterk. Er is – uitgaande van de jongste verwerkingscijfers – daardoor ten opzichte van een seizoen met normale verwerking een achterstand van bijna een maand productie opgelopen. Ze kunnen nu weer meer gas geven. Op de vrije markt is er voor fritesaardappelen echter weinig emplooi.

Termijnmarkt

De prijs voor het contract april 2021 op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig zakte de vorige week geleidelijk verder weg en kwam op donderdag 25 juni voor het eerst op een slotnotering beneden € 9,00 per 100 kilo. De vrijdag werd afgesloten op € 8,80. De neergaande beweging zette direct na het weekeinde verder door. Maandag was de slotnotering € 7,80. Er is wat koeler weer in aantocht, met ook wat neerslag. Veel transacties zijn er nu niet op de termijnmarkt.

Prognose: flauwe markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.