Aardappelmarkt nog zeer tam

26-06-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Nog steeds vertoont de aardappelmarkt weinig levendigheid.

In België zakten de toch al lage noteringen voor fritesaardappelen van PCA/Fiwap nog een euro lager naar € 2,50 tot € 3,50 per 100 kilo, zowel voor Bintjes als Fontane en Challenger. Dat is per saldo dezelfde prijs als Belgapom vrijdag 26 juni wederom uitbracht. De hele maand juni was daar geen wijziging in.

Vrije markt fritesaardappelen

De fritesproducenten bedienen zich uitsluitend van contractaardappelen, van meelevering is geen sprake. Het zal al een hele toer worden om de nog aanwezige voorraad weg te krijgen. In zowel april als mei was hun aardappelverwerking sterk gereduceerd. Er is, uitgaande van de jongste verwerkingscijfers, daardoor achterstand van bijna een maand productie opgelopen. Ze kunnen nu weer meer gas geven. Op de vrije markt is voor fritesaardappelen weinig emplooi.

Aardappeltermijnmarkt in Leipzig

De prijs voor het contract april 2021 op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig zakte deze week geleidelijk verder weg en kwam op donderdag 25 juni voor het eerst op een slotnotering beneden € 9,00 per 100 kilo. Er is wat koeler weer in aantocht, met ook wat neerslag. Veel transacties zijn er op de termijnmarkt nu niet.

Prognose: flauwe markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer