Aardappelmarkt positief en vast gestemd

13-02 | |
De fritesgeschikte aardappelprijzen hebben de afgelopen weken flinke stappen omhoog gemaakt. Foto: Canva
De fritesgeschikte aardappelprijzen hebben de afgelopen weken flinke stappen omhoog gemaakt. Foto: Canva

Afgelopen week is er aardig handel gedaan en de meeste fritesaardappelen zijn rond € 30 per 100 kilo verkocht.

De meeste vraag komt nog steeds vanuit België en Frankrijk, waar aardappelopbrengsten dit seizoen tegenvallen. Daardoor wordt extra in meer noordelijke gebieden gekeken en gekocht.

De prijzen in Nederland trekken meer naar elkaar. PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen € 0,50 hoger op € 28,50 tot € 30,50 per 100 kilo (categorie 1). De notering voor Regular Frites (Fontane, Ramos en Bintje) trekt aan de onderkant op naar € 28,50. Ook voor de Fastfood Frites notering, waarin Innovators zijn opgenomen, stijgt de onderkant van de notering met € 2 naar € 30.

Belgapom noteerde 10 februari onveranderd voor de verschillende fritesgeschikte aardappelrassen; Fontane en Challengers op € 30 per 100 kilo. En de waarnemingsprijs voor Innovator bleef op € 31 staan. Vraag en aanbod zijn in balans. Daarentegen verhoogde het Duitse Reka afgelopen vrijdag de prijzen wel. Voor alle fritesgeschikte rassen werd 50 cent hoger genoteerd, waardoor de notering voor Agria, Fontane en Challenger op € 29 per 100 kilo uitkwam. De prijs voor Innovators ligt normaal gesproken iets hoger. Er werd voor Innovators dan ook op € 30,50 genoteerd.

Verwerkende industrie draait op volle toeren

De fritesgeschikte aardappelprijzen hebben de afgelopen weken flinke stappen omhoog gemaakt. Rond het prijsniveau van € 25 kwam de handel niet los; de prijsverhogingen hebben effect gehad. Telers willen voor € 30 wel afstand doen van aardappelen. Hierdoor zijn verwerkers op korte termijn goed ingedekt. Op de langere termijn wordt op een hoger prijsniveau zaken gedaan; tot € 32 per 100 kilo voor levering mei/juni. Ook zijn er telers met kwalitatief goede partijen in de schuur die wachten op nog hogere prijzen.

De verwerkende industrie draait op volle toeren. De wereldwijde vraag naar voorgebakken aardappelproducten, waaronder frites, is goed. Dat draagt bij aan de positieve stemming op de aardappelmarkt.

Prognose: vaste stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer