Aardappelmarkt rustig, telers nog druk zat

22-11-2019 | |
Foto: Koos Groenewold -
Foto: Koos Groenewold

Het Belgische Belgapom noteert vrijdag 22 november onveranderd voor alle fritesrassen.

De aardappelmarkt is zeer rustig. Er wordt weinig handel gedaan waardoor prijzen vrijwel onveranderd zijn. Maar bij de boer gebeurt nog genoeg, want niet iedereen heeft alle aardappelen al binnen. Af land aardappelen gaan bijna niet meer rechtstreeks naar de fabrieken. Aardappelen die uit de kustprovincies uit de grond komen trekken namelijk veel grond mee. De kwaliteit is niet overal even best. Er komt hier en daar wel rot voor en lage onderwatergewichten.

Droge aardappelen gewild

De grote, lange fritesrassen hebben veel beschadigingen. Blauwe plekken komen dan ook voor. Droge aardappelen zijn wel gewild en een partij fijnere aardappelen, zonder al teveel beschadigingen, kunnen wellicht voor de frites worden afgezet. Partijen van mindere kwaliteit zorgen voor druk op de markt. Op de langere termijn is het de vraag hoe de aardappelen zich houden. Telers met goede droge aardappelen in de schuur verkopen niet zomaar.

Rustige handel

De handel op de termijnmarkt in Leipzig is matig. Afgelopen week zijn gemiddeld rond 30 contracten per dag verhandeld voor het aprilcontract 2020. Deze notering blijft verder redelijk in de benen en sloot donderdag 21 november op € 17,50 per 100 kilo. Dat is 40 cent lager dan een week eerder. Het Belgische Belgapom noteert vrijdag 22 november onveranderd voor alle fritesgeschikte aardappelrassen op € 12,50 per 100 kilo. In België zijn de aardappelen zo goed als allemaal gerooid, met uitzondering van enkele percelen op zware grond en in de kustgebieden.

Lees verder onder de grafiek.

Goede exportvraag

De export van aardappelen loopt goed. Het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europese landen zijn goed aan de markt. De laatste Britse aardappelen komen moeilijk van het land doordat de grond te nat is. Britse aardappelprijzen stijgen dan ook, met name voor topkwaliteit.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer