Aardappelmarkt vertoont opleving

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De lage temperaturen van de afgelopen weken, in combinatie met zicht op versoepeling van de coronaregels, zijn er oorzaak van dat de termijnprijzen voor de oude oogst fritesgeschikt wat oplopen.

Voor de nieuwe oogst spelen de berichten over krimpende aardappelarealen in België en Frankrijk mee. Voor het contract april 2022 aan de termijnmarkt in Leipzig kwam vorige week donderdag de afrekenprijs uit op € 18,10 per 100 kilo. Dat is voor deze fase in de handel ‘nieuwe oogst’ zeer hoog. In vorige seizoenen kwam alleen de situatie op 18 april 2019 in de buurt, toen de prijs nieuwe oogst uitkwam op € 16,80. Het aantal openstaande posities stond vorige week op 2.228 contracten. Dat was in 2019 iets meer, te weten 2335. Sinds begin januari is er een hoeveelheid van ruim 1.800 contracten verhandeld, een omzet van 45.000 ton fritesaardappelen.

Opwaartse prijstendens

De fysieke markt laat ook wat opwaartse prijstendensen zien. In België ging het prijspeil van de fritesaardappelen omhoog, voor zover deze beschikbaar waren. Met name Bintjes konden de afgelopen weken dikwijls niet genoteerd worden wegens gebrek aan transacties. Voor grove Bintjes worden soms hogere prijzen gehanteerd dan de top van € 7,50 die PCA op dinsdag 20 april kon zetten voor fritesgeschikt. Belgapom had vrijdag 23 april geen andere dan de prijs voor Fontane: € 7,50. Dat is € 1,50 meer dan de voorgaande week.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.