Aardappelmarkt: vraag Innovator zet PotatoNL-notering op € 28

12-12-2022 | |
Foto: Ton Kastermans Fotografie
Foto: Ton Kastermans Fotografie

Over het algemeen is de aardappelmarkt redelijk tam. Maar voor kwalitatief, goede Innovators wordt fors meer betaald.

PotatoNL noteert voor de Innovator-groep op € 25 tot € 28 per 100 kilo. Dat is een plus van € 1,50 vergeleken met vorige week. Nederlandse verwerkers willen Innovators graag hebben en sommige partijen worden dan ook vlot geladen voor verwerking.

De fritesgeschikte categorie 1-notering stijgt door deze goede vraag aan de bovenkant naar € 28. Sinds juli 2019 werd dat niveau niet meer gehaald. Voor categorie 1 staat de notering nu op € 21 tot € 28 (+€ 0,50). De onderkant daalt met een euro, omdat Bintjes, uit de Fontane-groep, op dat niveau zijn verkocht. Dat maakt de bandbreedte voor de categorie 1-notering momenteel heel groot.

Het meeste af-landaanbod is weg en telers verkopen de aardappelen deze periode van het jaar niet heel makkelijk. In andere West-Europese landen wordt nog niet zo getrokken aan Innovators. Het Belgische Belgapom hield vrijdag net zoals het Duitse Reka de verschillende noteringen voor fritesgeschikte aardappelen staan. Eerder vorige week noteerden het Belgische PCA/Fiwap en het Franse RNM (6 december) ook al onveranderd voor de fritesgeschikte aardappelrassen. De vraag en het aanbod zijn in balans, waardoor de prijzen niet van hun plek kwamen.

Cashsettlement stijgt iets

De cashsettlement prijs noteerde vorige week donderdag 10 cent hoger op € 23,40 per 100 kilo. De inbreng vanuit Duitsland en Nederland lagen vorige week iets hoger dan de voorgaande week, waardoor de cashsettlement iets steeg. De Belgische en Franse inbreng was voor 8 december gelijk. De gemiddelde notering per land (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland) wordt in principe voor een kwart meegenomen en het gemiddelde daarvan vormt de cashsettlement van die week.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer