Aardappelmarkt zit in een impasse

Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Belgapom noteert vrijdag 12 maart de Bintjes niet wegens ontbrekende transacties.

De aardappelmarkt blijft zeer rustig, maakt een doodse indruk. Op maandag 9 maart ging er van de meeste fritesnoteringen van PotatoNL toch nog weer € 0,50 tot € 1,00 van de bovenkant af. De prijs hangt nu rond € 8,00 tot € 8,50 voor alle categorieën. Het Vlaamse Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt PCA gaf de dinsdag daarop met de opmerking ‘beperkte vraag’ simpel aan waar het aan schort. De noteringen van PCA voor de momenteel belangrijkste rassen Bintje, Fontane en Challenger zakten met € 0,50.

Geen notering Belgapom

Overigens is in België ook het aanbod niet groot. Het ziet ernaar uit dat in de laatste maanden van het seizoen zowel de verwerkers als de telers met vrije aardappelen hun kruit droog houden. Belgapom noteert vrijdag 12 maart de Bintjes niet eens wegens ontbrekende transacties. Voor Fontane en Challenger zakte de notering fors, met € 2,50 naar een schamele € 5,00 per 100 kilo. De marktstemming: rustig, ofwel evenwicht in vraag en aanbod.

Lees verder onder de grafiek.

Termijnmarkt Leipzig

De European Processing Potato Index van de termijnmarkt in Leipzig zakte donderdag 11 maart met € 0,10 naar € 7,80. De prijs voor het termijncontract april 2021 zakte deze week verder weg, naar een prijs van € 7,50 op 11 maart. Ook op de termijnmarkt is het aantal transacties beperkt.

Voor de komende tijd gaan verschillende factoren een grote rol spelen. De hamvraag is of we snel uit de coronaperikelen komen. Ten tweede: wat brengt het voorjaar? Vroeg of laat planten voor de vroege aardappelen weegt straks heel zwaar mee.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.