Aardappelnoteringen blijven stijgen

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

PotatoNL noteert 15 februari € 1,25 hoger op € 6 tot € 9,50 per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen, categorie 1.

Voor frites, categorie 2, stijgt de notering met € 1 naar € 7,50 tot € 9,50. De stemming is dan ook positief op de markt. Er zijn enkele zaken voor € 10 gedaan, maar het volume was niet groot genoeg om de bovenkant van de notering daarop te zetten.

Belgapom-notering

Ook in België zijn zaken gedaan op € 10 per 100 kilo, maar het Belgische Belgapom noteerde afgelopen vrijdag niet voor de verschillende fritesaardappelen. Dit omdat de Belgapom-notering op basis van ‘onmiddellijke levering’ tot standkomt, wat in de praktijk levering binnen 10 tot 14 dagen inhoudt. De gedane zaken in België waren voor levering binnen 3 à 4 weken op € 10 per 100 kilo, die transacties vallen buiten de Belgapom-voorwaarden. Verder bemoeilijkt de vorst het laden van aardappelen, waardoor telers liever over een maand de aardappelen laten ophalen.

Positievere stemming op aardappelmarkt

De verwerkende industrie is in het nieuwe jaar actiever aardappelen aan het inkopen op een hoger prijsniveau dan in 2020, deels om te voorkomen dat aardappelen worden afgezet in het veevoer. Hierdoor is een positievere stemming op de aardappelmarkt ontstaan. Dat vertaalt zich terug in hogere prijzen, ook op de termijnmarkt. De aardappelnotering op de termijnmarkt in Leipzig was vorige week meer volatiliteit te zien voor het eerst aflopende aprilcontract. Voor het aprilcontract 2021 bewoog de notering vorige week tussen € 9 en € 9,80 per 100 kilo. Maandag 15 februari sloot de handelsdag met € 9,80 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.