Doorgaan naar artikel

Aardappelprijs blijft flink onder druk staan

FotoL Hans Banus premium

FotoL Hans Banus

Er is geen vraag naar fritesgeschikte aardappelen, waardoor de prijzen hard onderuit gaan. Het Belgische Belgapom verlaagde afgelopen vrijdag 25 augustus de notering voor vroege aardappelen met € 12,50. De aardappelnotering ging onderuit naar € 17,50 per 100 kilo. In drie weken tijd zakte de notering met € 32,50 per 100 kilo. Het seizoen begon medio juli met een notering van € 50.

Ook het Duitse Reka verlaagde de notering voor vroege aardappelsoorten met € 12 naar € 18 per 100 kilo. Voor Innovator en Zorba werd afgelopen vrijdag respectievelijk € 20 (-€ 12) en € 19 (-€ 13) genoteerd.

Zware bevalling

PotatoNL verlaagt de notering voor categorie 1 op maandag 28 augustus naar € 17,50 tot € 27,50 per 100 kilo. De bovenkant van de notering staat voor zaken die begin vorige week zijn gedaan. De onderkant van de notering voor zaken van het eind van de week. Het was een zware bevalling om de notering tot stand te krijgen. Er wordt niets bijgekocht. Verwerkers zijn enerzijds niet aan de markt, omdat momenteel de fabrieken worden beleverd met uitgestelde contracten. Aan de andere kant zijn de kilo’s bijgegroeid. De industrie maakt daar handig gebruik van, want de vroege aardappelen moeten toch weg. Voor welk geld is dan de vraag. De verwachting is dat de prijsdruk erop blijft staan en de komende week een dalende trend aanhoudt.

Partijen met phytophthora moeten weg

Het aanbod komt nu voornamelijk van partijen met phytophthora die weg moeten. De zorgen over phytophthoradruk nemen toe. Er kan een hele periode dwingend aanbod op de markt komen. Tot aan de jaarwisseling kan een dwingend aanbod in combinatie met contractaanbod de prijzen laag houden. Voor de tweede helft van het seizoen kan het maar zo een ander verhaal zijn, omdat geen topopbrengsten worden verwacht.

Prognose: prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin