Aardappelprijs Onze Markt op € 2,71 per 2 kilo

27-09-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Consumentenbeweging Onze Markt gaat aardappelen vanaf eind november bij supermarktketen Coop aardappelen in het schap leggen voor € 2,71 per 2-kiloverpakking. Dit doet de beweging via aardappelcoöperatie Nedato.

Het doel van Onze Markt is ‘eerlijker voedselproductie voor zowel boer als consument en natuur’. De actuele supermarktprijs voor 2 kilo aardappelen is volgens de consumentenbeweging € 2,23. Telers, die nu geselecteerd worden, wordt een driejarige vaste prijs van € 0,52 per kilo geboden.

Minder strenge sortering

Het aardappelconcept is tot stand gekomen op basis van een enquête op de website. Hieraan namen zo’n 3.000 mensen deel. Zij stemden over de teeltmethode van de aardappelen, welke verpakking eromheen moet en welke prijs daarbij hoort. De beweging stelt een heel rijtje eisen aan de aardappelen, waarbij de keuze op het type ‘iets kruimig’ viel. Zo moeten ze jaarrond uit Nederland komen, minstens zijn gecertificeerd met het keurmerk On the way to PlanetProof, geteeld zijn door akkerbouwers die niet kerend (NKG) werken en geen chemie toepassen voor een egale schil. De aardappelen worden minder streng gesorteerd dan gebruikelijk, waardoor ook ‘kromme aardappelen’ in de zak terechtkomen. Bovendien zijn ze ongewassen en zo langer houdbaar. Ze worden verpakt in een netje met wikkel.

Coop is de eerste retailer die producten van Onze Markt in de schappen legt. Dit concept wordt uitgebreid naar andere producten, zoals eieren, melk en appels.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur


Beheer