Aardappelprijzen redelijk stabiel rond € 25

16-05 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Verschillende West-Europese aardappelnoteringen bewegen veelal op of boven € 25 per 100 kilo. Een prijsniveau dat sinds het einde van seizoen 2018-’19 niet meer is gehaald. De stemming onder de telers is dan ook goed.

PotatoNL verhoogt de notering voor fritesgeschikte aardappelen met € 1 naar € 24 tot € 26 per 100 kilo. De onderkant van de notering trekt met € 1 naar boven. De notering wordt gemaakt op basis van koopovereenkomsten van de afgelopen 7 dagen. Waardoor de onderkant van de notering soms wat later ‘bijtrekt’. Voor fritesgeschikt categorie 2 wordt € 27 tot € 30 genoteerd. Er gaan niet veel aardappelen meer onder € 25 weg, of dan is het exportgeschikt.

In België hield Belgapom de fritesnoteringen afgelopen vrijdag gelijk voor Fontane en Challenger op € 25 per 100 kilo. De stemming wordt omgeschreven als stabiel, wat in België staat voor een evenwichtige markt. Voor Bintjes bleef de waarnemingsprijs staan op € 22.

Het Duitse Reka verhoogde 13 mei de verschillende fritesnotering met 50 cent naar € 25 voor Fontane en Challenger en € 26,50 voor Innovator en Agria. Het Franse RNM noteerde vorige week op € 25 voor fritesaardappelen, Fontanes en Bintjes.

Geen grote zorgen om droogte

Wat betreft de droogte zijn de zorgen voor de aardappelen niet direct heel groot, maar over een paar weken moet er wel een goede bui vallen. Met name in België, want daar zijn meer vroege aardappelen gepoot voor komend seizoen, maar kan op veel plekken niet worden beregend. In Nederland zijn de zorgen niet direct heel groot, mede omdat de afgelopen jaren is geïnvesteerd in beregeningsinstallaties.

Weinig handel termijnmarkt

Het is wat rustiger op de aardappelmarkt met gebrek aan nieuwe prikkels, waardoor er weinig activiteit op de termijnmarkt is. De notering voor het juni 2022 contract bewoog vorige week rond € 26 per 100 kilo; op 16 mei werd er niet in gehandeld.

Het april 2023 contract beweegt begin deze week redelijk stabiel boven € 22 met 47 verhandelde contracten. Er staan momenteel ruim 1.100 posities open voor het april 2023 contract. Een jaar eerder in dezelfde periode waren dat bijna 2.400 openstaande posities voor het april 2022 contract. En twee jaar geleden voor het april 2021 contract waren dit nog bijna 2.800 openstaande posities.

Prognose: stabiel tot hogere aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer