Aardappelprijzen staan iets onder druk

17-02-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

In de aardappelprijzen valt deze dagen weinig beweging te zien. Als er al prijzen wijzigen, is dat neerwaarts.

De volumes verwerkingsaardappelen die nog in opslag liggen in zowel Duitsland, Frankrijk als België zijn uiteraard ruimer dan in het vorige seizoen met zijn schrale oogst. De industrie heeft voorlopig ruim grondstof ter beschikking. Er is ook voldoende aanbod. De prijs van het contract april 2020 op de aardappeltermijnmarkt is dan ook iets verder afgegleden.

PotatoNL gaf maandag vrijwel over de hele linie licht verlaagde noteringen te zien. Er staat vooral wat druk op de onderkant van de noteringen, wat erop wijst dat ook partijen uit de bewaring weg moeten die minder goed houdbaar zijn. Een uitzondering is het segment aardappelen voor de fastfood-sector. Daar lijkt meer vraag naar bepaalde (langere) maten dan beschikbaar.

Over gehele linie groter aanbod aan aardappelen

De exportmarkt is eveneens tam. VTA noteert deze categorie momenteel niet wegens gebrek aan transacties, PotatoNL verlaagde de exportnotering met € 1 per 100 kilo. De fritesnotering van VTA à € 14 tot € 17 is zo ongeveer de huidige basis voor fritesgeschikt geleverd binnen de sector in Nederland, België en Duitsland. De afzet in het buitenland is voor de fritesaardappelen qua stemming vergelijkbaar, prijstechnisch op een iets hoger niveau.

Dat er over de hele linie wat ruimer aanbod aan aardappelen is, valt ook af te lezen aan de noteringen voor de partijen die naar de vlokkenindustrie gaan en voor de kleine maat fritesgeschikt. Deze zijn verlaagd. Verder zijn er sinds januari weer voeraardappelen beschikbaar. Dat is het hele voorgaande aardappeljaar niet voorgekomen.

Prognose: rustig gestemde markt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer