Aardappelprijzen staan stevig rond jaarwisseling

27-12-2019 | |
Foto: Mark Pasveer -
Foto: Mark Pasveer

De stemming was aan het begin van deze zomer niet heel optimistisch, omdat het areaal aardappelen groter is dan vorig seizoen en de groeiomstandigheden tot aan juni op zich prima waren.

In juli werd zelfs nog oude oogst van seizoen 2018-’19 verwerkt in Nederland. De markt was heel dun qua transacties en de berichten over de opbrengsten van de eerste vroege aardappelen in de streek rond Bordeaux waren niet positief. De Belgische markt was eerder toe aan nieuwe aardappelen dan de Nederlandse markt. De regenbuien die hier en daar vielen zorgden begin juli dat de notering op de termijnmarkt in Leipzig voor het aprilcontract 2020 boven € 17 per 100 kilo noteerde. Maar in juli werd het steeds droger in Europa, waardoor aardappelprijzen verder stegen. In Nederland werd het ene hitterecord na het andere verbroken. Ook de termijnmarktnotering raakte oververhit en piekte 23 juli op € 20,80 per 100 kilo.

Prijsdruk

Maar na de piek daalde de termijnmarktnotering in drie weken tijd met 45% naar € 11,50 (13 augustus) als gevolg van neerslag. De prijsdruk zorgde voor een extra aanbod in de af-landperiode. Vroege aardappelen waren op zich prima gegroeid, maar de latere rassen hebben een flinke klap van de hitte gehad. De aardappelnotering stabiliseerde eind augustus rond € 14. De vrije handel slinkt waardoor PotatoNL dit seizoen met een wekelijkse aardappelnotering komt in plaats van twee keer in de week. PotatoNL startte met € 10 tot € 12 per 100 kilo (cat. 1) op 11 september.

Moeilijk oogstseizoen

Eind september ging het regenen, waardoor rooiwerk stil kwam te liggen en prijzen begonnen te stijgen. Het rooien bleef zeer moeizaam verlopen in het najaar, wat voor veel telers enorm veel energie heeft gekost. Hoewel de aardappelprijzen eind december niet veel bewogen stonden deze wel stevig, omdat niet alle aardappelen goed de grond uit zijn gekomen. De termijnmarkt notering bewoog eind december rond € 18,60 per 100 kilo en PotatoNL houdt rond de feestdagen de fritesnotering vast op € 14 tot € 16 (cat. 1). Hiermee is de stemming eind 2019 positiever dan aan het begin van het seizoen.

Prognose: stabiel tot opwaartse prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer