Aardappelprijzen stabiel tot stijgend

16-01 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Aardappelnoteringen bewegen hier en daar omhoog. PotatoNL houdt op maandag 16 januari de notering voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) gelijk op € 24,50 tot € 28 per 100 kilo.

Voor categorie 2 steeg de notering met € 1,50 naar € 27 tot € 30. Er zijn Agria’s verkocht voor € 30, levering februari, waardoor de notering een flinke stap omhoog maakt. Nederlandse verwerkers staan niet allemaal met de neuzen dezelfde kant op. Volgens de een is er wel vraag, volgens de andere niet echt. Telers zitten in ieder geval vast in het zadel, want er worden hogere prijzen verwacht.

Goede afzet van consumptie- en fritesaardappelen

In het zuiden loopt de verkoop van vrije aardappelen iets makkelijker, omdat de transportkosten minder hoog liggen voor vraag vanuit Belgische en Franse verwerkers. Ook is er vraag vanuit Spanje, waar aardappelen naartoe gaan. De afzet van zowel consumptie- als fritesaardappelen loopt goed, daardoor is de stemming op de aardappelmarkt vast.

Het Duitse Reka verhoogde vrijdag 13 januari de verschillende fritesgeschikte aardappelnoteringen. Voor Fontane en Challenger staat de notering nu op € 26 per 100 kilo (+€ 0,50). De Innovator-notering steeg ook met 50 cent naar € 28,50 en de notering voor Agria steeg naar € 26,50.

Het Belgische Belgapom hield op vrijdag de 13e de noteringen gelijk, ondanks het feit dat een plus werd verwacht. De stemming bleef vast voor de belangrijkste fritesgeschikte aardappelrassen door een kleiner aanbod dan de vraag.

Op de termijnmarkt in Leipzig blijft de notering voor het eerst aflopende april-contract rond € 29 per 100 kilo bewegen. Sinds het begin van 2023 blijft deze notering rond hetzelfde niveau staan. Veel handel is er niet. Vorige week werden gemiddeld 27 contracten per dag verhandeld. Dat is een indicatie hoe weinig spanning er op de aardappelmarkt zit.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer