Aardappelprijzen stabiliseren na prijsverhogingen

27-02 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Na de prijsverhogingen van afgelopen weken stabiliseren de aardappelprijzen.

PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen, categorie 1, op € 28,50 tot € 31 per 100 kilo. Dat is gelijk met de voorgaande week. Voor categorie 2 blijft de notering ook staan op € 30 tot € 32. De inbreng van de industrie ligt aan de onderkant van de notering, en aan de bovenkant zit de inbreng van telers.

Het Belgische Belgapom hield afgelopen vrijdag 24 februari de noteringen voor Fontane en Challenger onveranderd op € 30 per 100 kilo. De stemming is wel aangepast van stabiel naar rustig. Het aanbod was groter dan of gelijk aan de vraag. Verder is de waarnemingsprijs voor Innovators met een euro verlaagd naar € 30.

De acute vraag naar aardappelen is niet meer zo groot, vergeleken met een paar weken geleden. De afgelopen periode hebben verwerkers meer volume op korte termijn (tot en met maart) ingekocht dan waar eerder van werd uitgegaan. Hierdoor kunnen de huidige aardappelleveringen meer naar achteren worden doorgeschoven, wat de druk om te kopen op langere termijn afzwakt. De verwachtingswaarde neemt daarmee ook op langere termijn af, en dat is terug te zien op de termijnmarkt.

Aardappeltermijnmarktnotering

De aardappeltermijnmarktnotering voor april 2023 staat onder druk. Afgelopen vrijdag sloot de notering voor het eerstaflopende april contract op € 28 per 100 kilo. Dat is € 1,30 lager dan een week eerder werd genoteerd.

Hoewel de vraag momenteel iets minder sterk is, draait de verwerking op volle toeren. Daarom is de verwachting dat de vraag van West-Europese aardappelverwerkers de komende periode zal blijven aanhouden.

Prognose: stabiele aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer