Aardappelseizoen eindigt als een zoutzak

27-06 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Er wordt nog wel wat gekocht in de vrije markt, maar het is niet veel.

Het is ook lang niet voldoende om de prijzen in de benen te houden. Integendeel. Aan het eind van het seizoen loopt de verkoop als een zoutzak; futloos en ongeïnteresseerd.

Door een gebrek aan kooplust in de markt gaan de prijzen de laatste weken flink omlaag. Fontanes noteren nog maar € 19 tot maximaal € 20 per 100 kilo, terwijl in mei en begin deze maand nog € 25 voor dit ras werd betaald. Verkopers die mikten op een mooi slot van het seizoen, komen van de koude kermis thuis. Het lijkt er niet meer in te zitten, zeker niet omdat de nieuwe oogst voorspoedig groeit.

Markiezen en Innovators

Ook voor de Markiezen en de Innovators zijn de hogere prijzen van de afgelopen weken niet meer weggelegd. PotatoNL heeft de noteringen van categorie 2 aardappelen deze week met € 4,50 moeten verlagen naar € 19 tot € 22 per 100 kilo. Daarmee zitten deze aardappelen weer meer in lijn met de categorie 1 fritesaardappelen die bestemd zijn voor verwerking in Nederland, België en Duitsland.

Op de termijnmarkt in Leipzig raakt een prijs van boven de € 20 voor de nieuwe oogst langzaam maar zeker uit beeld. Voorlopig moeten verkopers genoegen nemen met een prijs van rond de € 19 per 100 kilo op april levering. Dat is toch wel een flinke aderlating ten opzichte van de prijzen van rond de € 22 en een uitschieter naar € 23,90 die tussen eind maart en eind mei op de termijnmarkt werden gerealiseerd.

Tafelaardappelen

Ook de tafelaardappelmarkt wordt geconfronteerd met fikse prijsverlagingen. Het groeizame weer bevordert de aanwas van kilo’s, terwijl de warmte de consumptie remt. Op Annaland moesten de verkopers van Doré genoegen nemen met prijzen van rond de 40 cent per kilo, terwijl Frieslanders nog amper de 30 cent haalden. Op veiling Reo zakte de prijs van handgeraapte aardappelen zelfs naar 24 cent per kilo. Deze prijzen zijn fors gedaald ten opzichte van de voorgaande weken en liggen daarmee ook een eind onder de prijzen van de afgelopen jaren.

Prognose: dalende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer