Aardappelseizoen komt niet meer goed

Dit aardappelseizoen komt waarschijnlijk niet meer goed. De oplossing is simpel, maar tegelijkertijd erg moeilijk.

Dat zegt Keimpe van der Heide, bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en voorzitter van de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC). “Met 22 tot 23 miljoen ton aardappelen zou de aardappelmarkt dit corona-seizoen in evenwicht zijn, maar er zijn er bijna 28 miljoen ton gegroeid. Eigenlijk zouden zo’n 6 tot 7 miljoen ton aardappelen uit de markt moeten worden genomen, zoals akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee onlangs voorstelde. Een sympathiek plan, maar de onlangs opgerichte POC heeft niet de middelen en de mankracht om dit omvangrijke project van de grond te tillen”, zegt Van der Heide. “Daarbij, collectieven belangen matchen vaak niet met het individuele belang van de teler.”

NEPG: beter nu je verlies nemen

Bert Timmermans van de NEPG zegt in het NEPG-bericht dat het uit de markt nemen van aardappelen lastig is, en dat het er dan op neerkomt dat alleen de vrije telers zouden moeten inleveren. Volgens Van der Heide is het aardappeloverschot ook een probleem van de vrije telers. Contract-telers tekenen een contract onder andere om verzekerd te zijn van afzet. Die hebben daardoor geen afzetprobleem. Vrije aardappelen zijn zoals het woord zegt vrij. Hij is het met Timmermans eens dat telers bij zichzelf moeten afvragen of ze volgend jaar niet wat in areaal krimpen. Ook moeten telers overwegen of ze niet nu al een deel van hun aardappelen afzetten richting voer, in plaats van het in de bewaring te draaien. “De kans is groot dat de aardappelprijs ook in april/mei nog op ditzelfde lage niveau zit. Dat kun je beter nu je verlies nemen, dan nog veel extra kosten te maken.”

Lees verder onder foto

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Vrije telers lopen risico‘s

Hendrik-Jan ten Cate van de vakgroep consumptie-aardappelen van LTO Nederland noemt de actuele situatie op de aardappelmarkt ‘bijzonder slecht’, tot zelfs desastreus wanneer er een volgende coronagolf met bijbehorende lockdown zou komen. Maar hij wil op basis van de opbrengstraming van NEPG toch ook niet zomaar in de negativiteit schieten. “Zeker wordt het een bijzonder jaar. Er zijn er veel aardappels gegroeid, maar voorlopig hebben we van de verwerkers gehoord dat ze in ieder geval de gecontracteerde aardappels zullen afnemen. Voor wat betreft de de vrije aardappelen moeten we vaststellen dat de oogst nog moet beginnen. En vanwege de onzekere kiemremming is het nog onduidelijk hoe de aardappels er straks in april bij liggen. Bovendien loop je als telers van vrije aardappelen altijd een bepaald risico.”

Beperking in 2021

Ten Cate ziet na verkennende gesprekken met buitenlandse collega’s niet veel in het uit de markt halen van aardappelen om de prijs te ondersteunen, “Heel lastig, dat moet je dan Europabreed doen. Wie gaat daaraan mee doen. De één doet het, de buurman weer niet, dat gaat niet werken. Waar je wel aan kunt denken is een areaalbeperking voor teeltseizoen 2021.”

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) wilde niet reageren en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) was niet bereikbaar voor een reactie.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.