Aardappelstoomschillen zakken in prijs

04-01 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

De start van het nieuwe jaar betekent voor de meeste producten een relatieve rust. Er zijn fabrieken die nog in de opstart zitten, of zelfs nog niet draaien in verband met revisie. Tot hele grote problemen lijkt het niet te leiden.

De aardappelproductie gaat goed door. Van aardappelstoomschillen is de prijs bij veel leveranciers met 20 cent per procent drogestof gedaald. Dat is deels door een correctie door dalende graanprijzen. Anderzijds groeit de schil van de bewaarde aardappelen, waardoor langzaam ook meer product overblijft als bijproduct.

Stabiele situatie bierbostel

In de beschikbaarheid van bierbostel lijkt nog weinig te veranderen. Het brouwvolume is in de winter niet groot. Ondanks de hoge absolute prijs van het product is de vraag goed voor aanvulling van eiwit. Bij de zetmeelproductie is de locatie in Duitsland inmiddels gestopt met de verwerking van aardappelen. De verwachting is dat de tweede locatie in Ter Apelkanaal aan het einde van deze maand stopt met de verwerking en de laatste locatie in Gasselternijveen in april. In week drie van dit jaar is er aanbod van erwtenvezels. De prijs wordt rond die tijd verwacht.

Vraag stro loopt goed door

De handel in ruwvoer is rustig. De vraag naar stro vanuit de bloembollensector voor afdek is voorbij. Hierdoor concentreert de vraag zich voornamelijk weer op de dierhouderij. Het aanbod van weidehooi is krap, terwijl er wel een goede vraag is. Energierijke producten blijven gelijk of worden goedkoper en eiwitrijke producten blijven stabiel tot duurder.

Prognose: stabiele prijzen bijproducten.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer