Aardappeltermijnmarkt duikt onder € 10

De aardappeltermijnmarkt zakte tot ruim onder de € 10 per 100 kilo. Tropische weersvoorspellingen lijken vooralsnog geen vat te krijgen op de prijsontwikkeling.

Het laagste punt werd dinsdag 23 juni bereikt op € 9,60 per 100 kilo. Uiteindelijk eindigde de handel op een prijsniveau van € 9,90. Maandag 22 juni sloot de beurs nog op € 10,30 per 100 kilo. Dit komt neer op een prijsdaling van zo’n 4%.

Markt compleet op gat

Het belooft weer een bijzonder aardappeljaar te worden. Zo’n extreem droog voorjaar als dit jaar zou normaal gesproken relatief hoge aardappelprijzen opleveren op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig. Maar dit jaar is alles anders na de uitbraak van corona. Door de maatregelen die zijn getroffen om het virus te beteugelen, is de markt compleet op zijn gat gevallen. Daarmee wordt ook het nieuwe seizoen besmet door deze virusuitbraak. Door de geringe afzetmogelijkheden op dit moment duurt het afzetseizoen van oogst 2019 namelijk veel langer dan normaal. Daarmee loopt de oude oogst de af-landleveringen van de nieuwe oogst flink voor de voeten. Ook op latere termijn wordt daar hinder van ondervonden.

Areaal nieuwe oogst wat afremmen

Aardappelverwerkers probeerden dit voorjaar nog om het areaal voor de nieuwe oogst wat af te remmen. Hier en daar werden afkoopsommen geboden om de contracten te verscheuren. Maar dat blijkt nu te vergeefs. Zoals het er nu naar uitziet valt het areaal in de belangrijkste teeltgebieden in Noordwest-Europa niet kleiner uit dan vorig jaar. In Frankrijk wordt er zelfs iets meer geteeld.

Problemen met doorwas kunnen meevallen

Tropische temperaturen die voor eind deze week worden voorspeld, doen er even niet toe. Met percelen waar de gewassen nog niet dicht staan, kunnen dergelijke temperaturen veel schade doen in de rug. Zeker als daarna een periode van regen op volgt. Daarbij moet wel worden gezegd dat het nu nog vroeg in het seizoen is. Problemen met doorwas kunnen daarmee wel eens meevallen.

Afzet frites

Een echte ommekeer in de markt zal er waarschijnlijk pas komen als er signalen komen dat de afzet van frites weer aantrekt. Daarmee is de aardappelprijs dus vooral afhankelijk van de horeca en toeristenstromen.

Prognose: stijgende prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.