Aardappeltermijnmarkt tikt € 9 aan door hittegolf

07-08-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De coronalast blijft nog maanden op de aardappelmarkt drukken.

In Duitsland worden vroege nieuwe aardappelen voor bodemprijzen aangeboden, omdat ze overvloedig zijn. Duitsland start in de regel wat vroeger, dus komt de verwerking daarom eerst aan de beurt. Vervolgens sluit België aan, en daar daalt de notering voor vroege aardappelen van het Belgische PCA/Fiwap al vanaf de start.

Begin vorige week werd € 1 tot € 2 per 100 kilo genoteerd. Dat is een vergelijkbaar niveau met seizoen 2014. Toen begon het seizoen ook met extreem lage prijzen door een grote oogstopbrengst. Het Belgische Belgapom noteert nog niet voor vroege aardappelen.

Termijnmarkt aardappelen stijgt

De notering voor het eerst aflopende aprilcontract steeg deze week op de termijnmarkt in Leipzig iets onder € 9 per 100 kilo. Zonder de berg aardappelen van de oude oogst die nog tot in augustus wordt verwerkt en zonder de volle vrieshuizen had de termijnmarktnotering deze periode op zijn minst op € 15 per 100 kilo kunnen staan.

De termijnmarktnotering stond donderdag 6 augustus met € 8,90 per 100 kilo € 2,70 hoger dan een week eerder. De spanning op de termijnmarkt is ook terug te zien in het aantal verhandelde contracten per dag. In de eerste week van augustus werden gemiddeld 217 contracten per dag verhandeld. De laatste handelsdagen van juli lag dat gemiddelde nog op ruim 130 contracten. De termijnmarktnotering vond deze week ondersteuning door de weersvoorspellingen over de hittegolf. Omdat deze voorspellingen lijken uit te komen, blijft de opwaartse lijn eind van de week aanhouden.

Onzekerheden over fritesafzet

Een normale oogstopbrengst verwerken op een capaciteit van 75 tot 80%, waarop de industrie nu draait, is al een uitdaging, aangezien de afzet naar horeca nog steeds niet op het oude niveau zit. Daarbij zijn er onzekerheden in de markt over de wereldwijde fritesafzet. Die onzekerheden zijn voorlopig de markt nog niet uit.

Prognose: termijnmarkt prijsstijging.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer