Aardappelverwerkers halen steeds meer product uit aardappel

27-02 | |
aardappelverwerkers Vavi
Na de coronajaren trekt de verwerking weer aan door een goede vraag naar frites wereldwijd. Foto: Canva

De productie van frites en andere aardappelconsumptieproducten nam in januari 2023 toe naar 360.700 ton.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi. Sinds oktober 2019 was de verwerking in een maand niet meer zo groot.

Na de coronajaren trekt de verwerking weer aan door een goede vraag naar frites wereldwijd. Daarbij is in de cijfers terug te zien dat de verwerkers extra en verbeterde lijnen in gebruik hebben genomen. Ook wordt de verhouding van aardappelen die de fabrieken binnenkrijgen en wat er gemiddeld uitgaat groter. De aardappelverwerkers kunnen steeds meer producten uit de aardappelen halen. Dat is voor de hele keten een goed teken.

Dit seizoen is 1,43 miljoen ton Nederlandse aardappelen verwerkt van de 2,31 miljoen ton totaal verwerkte aardappelen in juli 2022 tot en met januari 2023. Ruim 60% van alle aardappelen komt dit seizoen uit Nederland.

Aandeel importaardappelen is opvallend

Het aandeel importaardappelen is in januari opvallend. Slechts zo’n 21% van de grondstof is afkomstig uit het buitenland. Dat komt ook doordat dit seizoen de opbrengsten in de meeste Nederlandse regio’s beter waren dan in Duitsland, België en Frankrijk. Ter vergelijking, in december was het percentage importaardappelen nog zo’n 46. In absolute tonnen is in januari 77.300 ton importaardappelen verwerkt. Dat is niet veel vergeleken met de gemiddelde hoeveelheid importaardappelen die het huidige verwerkingsseizoen is verwerkt: 133.980 ton (juli 2022 tot en met december 2022).

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer