Aardappelverwerkers lassen late pauze in

16-09-2021 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben in augustus nog minder aardappelen verwerkt dan vorig jaar in die maand.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi. De aanvoer van aardappelen bij de fabrieken bleef dit jaar in augustus steken op 271.900 ton. Deze hoeveelheid is 2,4% kleiner dan de al geringe grondstofbehoefte vorig jaar. In augustus 2020 werd minder geproduceerd door de fabrieken in verband met minder afzetmogelijkheden als gevolg van coronamaatregelen.

Oude oogst wegwerken

Dit jaar loopt de afzet veel beter, maar mogelijk hebben fabrieken hun zomerpauze opgeschoven om maar zoveel mogelijk de ‘goedkope’ aardappelen van de oude oogst weg te werken. De nieuwe oogst was vertraagd en om wat meer aardappelen van een hectare te oogsten werd de overstap op de verwerking van nieuwe aardappelen wat naar achteren geschoven.

In aardappelkringen wordt opgemerkt dat er dit jaar seizoen juist flink wordt geproduceerd om in de vraag naar aardappelproducten te voorzien. Uit de cijfers blijkt dat dat in augustus zeker niet het geval was. De fabrikanten hebben in meer dan tien jaar tijd niet zo weinig aardappelen aangevoerd in de maand augustus als dit jaar. Het langjarig gemiddelde voor de verwerking in augustus ligt iets boven de 310.000 ton aardappelen. Dit jaar bleef de grondstofaanvoer zo’n 13% lager.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer