Aardappelverwerkers nemen in augustus iets gas terug

15-09 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De Nederlandse aardappelindustrie heeft in augustus iets gas terug genomen wat de verwerking betreft. In totaal werd vorige maand 286.500 ton grondstof voor de fabricage van aardappelproduct gebruikt, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi.

De verwerkingshoeveelheid in augustus valt 26.200 ton kleiner uit dan in juli. In juli werden relatief veel aardappelen van de oude oogst verwerkt en dan zien we vaker dat het tempo een maand later wat inzakt. Vorig jaar was dat ook het geval.

Grens van 4 miljoen ton weer in zicht

In vergelijking met vorig jaar zijn er zowel in juli als augustus meer aardappelen verwerkt. De afgelopen 2 maanden is in totaal bijna 600.000 ton aardappelen verwerkt en dat is zo’n 26.500 ton (+4,6%) meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Uiteindelijk werd vorig seizoen zo’n 3,96 miljoen ton aardappelen verwerkt. En daarmee komt de grens van 4 miljoen ton weer in zicht na de terugval in de afgelopen jaren.

Minder aardappelen beschikbaar

In 2018-2019 was het de droogte die de verwerkers parten speelde en daarna zag de industrie haar afzet fors inzakken als gevolg van de coronamaatregelen. Vorig jaar werd de lijn weer omhoog ingezet en dat krijgt dus dit begin seizoen een vervolg. Door de droge en hete zomer zijn er wel minder aardappelen beschikbaar dit seizoen. Aardappeltelersorganisatie NEPG schat dat er 7 tot 11% minder aardappelen worden geoogst in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Met name in België en Frankrijk worden minder aardappelen gerooid dan vorig jaar.

Aandeel binnenlandse aardappelen

Het aandeel binnenlandse aardappelen in de verwerking van de Nederlandse industrie zal dan ook wel wat toenemen dit jaar. In augustus zagen we al dat er minder buitenlandse aardappelen werden verwerkt dan vorig jaar. De hoeveelheid Nederlandse aardappelen nam zodoende met 20.000 ton toe tot 162.100 ton.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer