Doorgaan naar artikel

Aardappelverwerkers stomen flink door

Nederlandse aardappelverwerkers premium

Laden van aardappelen voor fritesverwerking. Foto: Koos Groenewold

De Nederlandse aardappelverwerkers blijven goed draaien. In maart steeg de productie van frites en andere aardappelconsumptieproducten naar 350.700 ton.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van brancheorganisatie Vavi. Sinds eind 2022 zijn de aardappelfabrikanten goed op stoom.

De gemiddelde maandverwerking ligt dit seizoen 2022-’23 iets lager op 332.900 ton. In juli 2022 tot en met maart 2023 is bijna 3 miljoen ton aardappelen verwerkt.

Van de verwerkte hoeveelheid aardappelen dit seizoen is 37% afkomstig van importaardappelen. Dat staat gelijk aan 1,1 miljoen ton. De hoeveelheid aardappelen van eigen bodem ligt relatief hoog met 1,89 miljoen ton. Het vijfjarengemiddelde van Nederlandse aardappelen die in juli tot en met maart zijn verwerkt, ligt op 1,78 miljoen ton. Het scheelt dat Nederlandse telers relatief goede opbrengsten hadden voor oogst 2022 vergeleken met verschillende buurlanden.

Extra productielijnen bij aardappelverwerkers

De verwachting is dat de productie in de fabrieken prima blijft doorlopen, want de wereldwijde vraag is goed. Tijdens de afgelopen coronajaren – 2020 en 2021 – liep de verwerking terug, maar de sector is goed hersteld. Extra productielijnen die in Nederland erbij zijn gekomen en verbeterde lijnen maken dat flinke volumes aardappelen worden verwerkt. Ook maken verbeterslagen op de werkvloer dat aardappelverwerkers meer product uit de aardappelen kunnen halen.

Belgische aardappelverwerking

Ook in België groeit de productie jaarlijks. In kalenderjaar 2022 hebben de Belgische verwerkers een recordhoeveelheid van ruim 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt. Vergeleken met de Belgische verwerking blijft de Nederlandse verwerking achter met bijna 4 miljoen ton.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin