Doorgaan naar artikel

Aardappelverwerking in februari ingezakt

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

De Nederlandse aardappelverwerking is in februari weer flink ingezakt. Januari draaide de industrie nog op volle toeren, maar vorige maand werd de capaciteit flink teruggeschroefd, blijkt uit cijfers van branchevereniging Vavi.

In januari gebruikten de fabrieken 312.200 ton aardappelen voor de productie van frites en andere aardappelconsumptieproducten. Daarmee lag de verwerking zelfs hoger dan een jaar eerder, toen er nog geen sprake was van afzetproblemen in verband met coronamaatregelen. Vorige maand was de situatie weer omgekeerd en werd net als sinds maart vorig jaar minder geproduceerd dan het jaar daarvoor.

Productie valt 10% lager uit

Volgens de Vavi-cijfers bleef de verwerking vorige maand steken op 288.300 ton. Deze hoeveelheid is 43.400 ton (13%) kleiner dan de aardappelberg die in februari 2020 tot consumptieproduct werd verwerkt. In 2020 telde februari wel een dag extra, omdat het een schrikkeljaar was. Daarmee rekeninghoudend valt de productie dit jaar in februari echter nog steeds 10% lager uit met een dagelijkse verwerking van 10.296 ton.

In vergelijking met de voorgaande twee jaren werden in februari met name minder aardappelen van Nederlandse bodem verwerkt. De stroom aan importaardappelen was zelfs groter dan in februari 2019 en 2020. Ook ten opzichte van januari kwamen er meer piepers van over de grens. In januari lag het aandeel aardappelen uit import in de verwerking met 30% echter op een lager niveau dan normaal gesproken de laatste jaren het geval is.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin